Fascinující život a talent Charlieho Chaplina

Fascinující život a talent Charlieho Chaplina
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Charlie Chaplin je nejlépe známý jako průkopník filmového průmyslu. Za pár dní bude výročí jeho narození, a tak je vhodná doba si připomenout tuto hvězdu němého filmu. Chaplin pracoval ve filmovém průmyslu celou řadu let a zažil mnoho převratných změn nejen v práci, ale i ve společnosti.

Legrační mužík s buřinkou

Chaplin se narodil v Londýně 16. dubna 1889 a zemřel na Štědrý den 1977 ve Švýcarsku. Vyrůstal v chudobě a začal pracovat v osmi letech, aby pomohl své rodině. Jeho rodiče byli baviči v londýnské hudební hale. Dětství pro něj bylo obtížné, protože jeho otec zemřel, když byl batoletem a jeho matka se potýkala se špatnou finanční situací. Když mu bylo 14, jeho matka byla hospitalizovaná v psychiatrické léčebně. Chaplin začal hrát v raném věku. Procházel hudební sály a využil každou pracovní příležitost. Později pracoval jako divadelní herec a komik. Netrvalo dlouho a jeho podpisem se stala jeho buřinka, knír, hůl a vytočené nohy. Charlie Chaplin žil fascinující život a v době své smrti měl čisté jmění očištěné o inflaci přes 400 milionů dolarů.

Kombinace talentu, pracovitosti a inteligence

Chaplin podepsal smlouvu se společností Fred Karno v roce 1908. Bylo mu 19 let. Natočil svůj první film a během příštích několika let se z Chaplina stala velká hvězda. Vylepšil svou postavu Charlieho tuláka a podepsal se společností Essanay smlouvu za 1 250 dolarů za týden plus bonus 10 tisíc dolarů v roce 1915. Následující rok podepsal s jinou společností další smlouvu na 10 tisíc dolarů týdně a bonus 150 tisíc dolarů. Na základě této smlouvy byl Chaplin povinen natočit 12 filmů ročně a měl nad těmito filmy tvůrčí kontrolu. V roce 1918 podepsal s First National kontrakt na částku 1 milion dolarů za osm filmů. V roce 1919 spoluzaložil United Artists s Douglasem Fairbanksem, Mary Pickford a DW Griffithem. Tento důvtipný krok mu dal kontrolu nad všemi aspekty jeho kariéry. V tomto období byl globální hvězdou. 

Během kariéry psal, režíroval, produkoval, editoval, hrál a točil své vlastní filmy. Režíroval celkem jedenáct celovečerních filmů. Získal čestnou akademickou cenu v roce 1972. Chaplin byl za svou klasickou komediální přitažlivost označený v časopisu TIME jako člověk patřící mezi „100 nejdůležitějších lidí 20. století“. Londýnské filmové muzeum pořádá stálou výstavu na počest života a díla Charlieho Chaplina. Stejně zajímavý je však jeho život mimo film.

Soukromý život

Chaplin byl ženatý čtyřikrát. Jeho manželkami byly Mildred Harris, Lita Gray, Paulette Goddard a Oona O'Neill.

V roce 1927 soud zmrazil Charlieho majetek v rámci jeho pokračujícího rozvodu s Litou Chaplin. V té době byl jeho majetek oceněn na 16 milionů dolarů. To je stejné jako 215 milionů dolarů v dnešních dolarech. Nakonec mu bylo nařízeno zaplatit Litě 1 milion dolarů.

Během čtyřicátých let se Chaplin odchýlil od komedie, kterou se proslavil. Začal točit filmy satirické povahy, což vedlo k poklesu jeho popularity.

Chaplin se setkala s Oonou O'Neill v roce 1942, když byla 17letá debutantka a snažila se o kariéru herečky v Hollywoodu. Byla dcerou irsko-amerického dramatika Eugena O'Neilla, nositele Nobelovy a Pulitzerovy ceny. V té době byl Chaplin 53letou hollywoodskou legendou uprostřed ošklivého rozvodu se svou třetí manželkou, herečkou Paulette Goddard. Když Oona v roce 1943 dosáhla 18 let, s Chaplinem se vzali. 

Lidé byli skeptičtí ohledně manželství kvůli věkovému rozdílu. Ale manželství vydrželo celých 34 let až do ​​smrti komika. Oona a Chaplin měli osm dětí. Jejich panství v Beverly Hills bylo společenským centrem hollywoodské scény.

Hon na komunisty

Zažil i horší časy. Výbor pro neamerické aktivity senátora Josepha McCarthyho se zaměřil na Charlieho Chaplina. V roce 1948 se jeho jméno objevilo na nechvalně známém indexu bezpečnosti FBI. Byl na černé listině v Hollywoodu spolu se stovkami dalších podezřelých komunistů. Chaplin nebyl komunista ani komunistický stoupenec. Když svědčil před výborem senátora McCarthyho, řekl: „Nechci vytvářet žádnou revoluci. Chci vytvořit jen několik dalších filmů.“

Nový život

V roce 1952, během plavby zpět do rodné Anglie po dvaceti letech pobytu v Americe, dostal Chaplin telegram. Bylo v něm, že mu nebude umožněno vrátit se do Spojených států, ledaže by souhlasil, že vystoupí před imigračním úředníkem a bude se zodpovídat z politického a morálního obvinění. V zásadě si americké úřady myslely, že je komunista a cizoložník. To byly dvě velmi špatné věci v Americe padesátých let.

Chaplin, jeho manželka a čtyři děti byli na cestě do Londýna na světovou premiéru svého nejnovějšího filmu. Po obdržení telegramu se Chaplin rozhodl, že se do Spojených států nevrátí. Byl tu jediný problém – jeho obrovské jmění bylo v USA. Navíc měl na svém dvorku v Beverly Hills pohřbených více než milion dolarů. K vyřešení problému se obrátil na svou manželku Oonu, která byla americkou občankou.

Přestože se Chaplinovo rozhodnutí zdálo spontánní, plánoval možnost odejít z USA už měsíce. Udělal ze své manželky zplnomocněnou osobu na všech svých bankovních a finančních účtech v USA. To umožnilo Ooně se za pár měsíců vrátit se do USA pod záminkou návštěvy nemocné matky. Ve skutečnosti byla v USA, aby urovnala jejich záležitosti a zabalila jejich domácnost. To zahrnovalo také sebrat lopatu a jít na jejích dvorek.

Když Chaplin vydělal svůj první milion dolarů v USA, pohřbil ho na svém dvoře pod stromem. S takovou chudobou, z jaké pocházel, to pro něj znamenalo pojistku na horší časy. Chaplin řekl Ooně, aby vykopala pohřbenou hotovost, vyměnila ji za bankovky v hodnotě 1 000 dolarů a našila je do podšívky norkového kožichu. Při svém návratu do Anglie měla ten norkový kožich na sobě.

Ovace v USA

Charlie a Oona se usadili ve Švýcarsku a žili tam po zbytek svého života. Chaplin se jednou vrátil do USA, v roce 1972, aby převzal čestného Oscara za tvorbu filmů. Bylo mu 82 let a když přijal Oscara, zažil 12minutový potlesk, který zůstává nejdelší v historii Oscarů.

(zdroj: imdb, wikipedia, celebritynetworth, a1facts)