Fany a pes: Animovaná pohádka o tom, jak bourali železnou oponu

Fany a pes: Animovaná pohádka o tom, jak bourali železnou oponu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Německý koprodukční film nás vrátí do předrevolučního období, kdy očima dvanáctileté školačky Fany zažijeme strachy i hrdinství končícího režimu a znovu prožijeme pád Berlínské zdi.

Konec komunismu očima školačky

Fany si v rodném Lipsku užívá konec prázdnin se svou kamarádkou Sophii a jejím psem Sputnikem. Sophie odjíždí s rodiči na výlet a prosí svou kamarádku, zda jí pohlídá psího přítele. Kamarádka však s rodiči z Maďarska odjela na Západ a domů už se nikdy nevrátí. Fany tak zůstává se Sputnikem sama. S náhlou samotou a odloučením se nehodlá smířit a rozhodne se Sophii za každých okolností najít a Sputnika jí vrátit. 

Povídání o nedávné historii

Fany a pes je nadčasově dojemným snímkem o upřímném přátelství, odvaze a první zamilovanosti. Film vybízí k rozhovoru dětí a rodičů či prarodičů o nedávné historii, kterou sami na vlastní kůži zažili. Co to byl disent, ilegalita nebo perzekuce? Děti tak mohou nahlédnout do každodenního života plného nařízení a omezení a porovnat rozdíl života v demokracii a v totalitě.

Společná režie jako symbol propojení

Fany, jejímž cílem je dát opět Sophii se Sputníkem dohromady, stojí v cestě hranice mezi Východem a Západem. K navození atmosféry filmu přispívá skutečnost, kdy se u režie setkávají dva muži „Wessi“ a „Ossi“. Oba se narodili roku 1962, ale každý na jiné straně Německa.

Hlavním postavám ve filmu propůjčili hlasy Aňa Geislerová, Marek Daniel, Richard Genzer a Eliška Jirotková. Originální hudba k filmu vznikla ve studiu České televize pod vedením Petra Pýchy ve spolupráci s hudebníky FILMharmonic Orchestra.

www.fanyapes.cz

Náročnost klasické animace

Na snímku, který vznikal přes šest let, se podíleli i čeští animátoři ze Zlína. Film byl natočený klasickou 2D animací. Z jednoho dne práce animátora vzniklo pouhých 1,5 vteřiny stopáže filmu.