Environmentální dokument Země medu: Vydejte se do odlehlých končin Makedonie za optimistickou včelařkou

Environmentální dokument Země medu: Vydejte se do odlehlých končin Makedonie za optimistickou včelařkou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kamera dvou filmařů Tamary Kotevské a Ljubomira Stefanova po tři roky sledovala v odlehlých makedonských horách život přistěhovalé turkyně žijící v úzkém spojení s přírodou a včelami. Svou nevšední upřímností o všednosti života kdesi v končinách zaujal dokument na filmových festivalech po celém světě.

Filmový dokument, jež se na oscarovém klání dostal mezi pětici nejlepších zahraničních snímků, sleduje osamělou včelařku Hatidze (čti Atidže) Muratovou, která je závislá na sběru medu od místních divokých včel. Pečuje také o svou starou takřka nevidomou matku. Život Hatidze se odvíjí v jednoduchosti rytmu přírody a potřebách včel do té doby, než do nehostinné krajiny dorazí kočovná rodina. Ta se snaží z přírody vytěžit všechny její dary bez ohledu na Hatidziny rady a dosud fungující rovnováhu přírodního řádu. 

Optimistická Hatidze se svou nevinnou dětskou duší nabízí novým sousedům pomocnou ruku a odtajňuje všechny lety nabyté zkušenosti o šetrném hospodaření s divokou přírodou. “Půlka pro vás, půlka pro mě," je jejím životním postojem zaměřeným na zdraví včel. Kočovníci však do harmonického soužití člověka s přírodou vstupují s penězi a moderními technologiemi stylem “po nás potopa”. Netrvá dlouho a do pomalu vznikajícího přátelství vnikne konflikt, v němž Hatidze odhaluje svůj žal nad ničivými dopady nešetrného přístupu k životnímu prostředí a blížícím se zánikem divokých včelích kolonií.    

Země medu přináší překvapivě humorné svědectví o vytrvalosti jedné ženy v nelehkém každodenním hrdinství uprostřed drsné zapomenuté krajiny. Snímek nevnucuje jediný pohled, ale svým mnohovrstevným přístupem vybízí k vytvoření názoru vlastního.

Na oficiálním webu filmu si můžete objednat med přímo od Hatidže a podpořit tak její životní filozofii.