Plný barák mrtvol v rozkladu a zvracející Emily Blunt: Co dalšího přinese drsný thriller?

Plný barák mrtvol v rozkladu a zvracející Emily Blunt: Co dalšího přinese drsný thriller?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Sicario: Nájemný vrah – to je výbušný thriller z roku 2015, natočený ve spolupráci Španělska, Itálie a USA. Pod snímkem je podepsaný Denis Villeneuv, 54letý Kanaďan, který má za sebou snímky jako Duna, Příchozí nebo Blade Runner 2049.

Film získal chválu za scénář, režii, hudbu a herecké výkony Emilie Blunt a Benicia del Toro. Vysloužil si také nominace na cenu BAFTA za nejlepší herce ve vedlejší roli, za kameru a filmovou hudbu. Na tento film navazuje neméně úspěšný film Sicario: Soldato z roku 2018 v režii Stefana Sollima.

Děj filmu

Děj je umístěný do Arizony, do pohraniční oblasti, kam prosakují problémy z Mexika. Agenti FBI objevují při policejní akci desítky mrtvol v rozkladu a nastražená bomba zabije dva policisty. Policisté pasou po šéfovi kartelu, aby ho postavili před soud za jeho nelidské řádění.

V drsném prostředí s mafií, která si brání své obchody a životní styl a neméně nelítostnými agenty, kteří si uvědomují, komu čelí, působí Emily křehce a bezbranně. Ale cíl režiséra byl zřejmý a do světa tvrdých chlapů postavil krásný protiklad, díky kterému je film, a především jeho závěr doslova nabitý emocemi. Celý film je nahuštěný dějem a ani na chvíli ze svého tempa nesleví. Nakonec je završený jasným vysvětlením a divák tak nemusí tápat a přemýšlet, co to vlastně viděl.

Portorikánský herec Benicio del Toro je ve své roli bývalého mexického prokurátora a nynějšího nájemného vraha dokonalý. Za zmínku stojí i Američan Josh Brolin jako důstojník CIA a již zmíněná britská herečka Emily Blunt.

Film dostal označení „mexické pohraniční drama“. Se skromným rozpočtem 30 milionů dolarů v kinech vydělal 85 milionů dolarů.

Americký filmový kritik Richard Roeper se vyjádřil o filmu velmi trefně. Výkon de Tora popsal:

… Pak je tu del Toro, který po většinu příběhu číhá na okrajích scén a pak vlítne do akce a v několika scénách zazáří různými způsoby, které vás nechají otřesené a zároveň vděčné, že jste viděli tak nádherně temné dílo.

 

Zdroj: