Dva papežové: Film s českým dabingem, který dává církvi lidskou tvář

Dva papežové: Film s českým dabingem, který dává církvi lidskou tvář
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na Netflixu si můžete vychutnat brilantní herecký koncert Anthonyho Hopkinse a Jonathana Pryce. Oba herci za své role sklidili velice kladné reakce a získali i nominace na Zlaté glóby, Oscary i Britské filmové ceny BAFTA.

Příběh vstoupil do světa inspirovaný skutečným vztahem dvou mocných mužů církve, ale ve filmové podobě je jejich vztah mírně idealizovaný. Přesto je to svým způsobem velice originální dílo a s hlasy pánů Jiřího Plachého a Ladislava Freje, kteří postavy nadabovali, si nerušeně vychutnáte každou ze 125 minut filmu.

Režie se ujal brazilský režisér Fernando Meirelles a děj se odehrává převážně ve Vatikánu. Zajímavostí je, že si filmaři museli vytvořit svou Sixtinskou kapli, protože jim Vatikán odmítl povolit natáčení. Měli ji hotovou za necelých 10 týdnů ve filmových ateliérech v Římě. Celá řada záběrů z Vatikánu je vytvořená pomocí počítačové grafiky, protože filmové štáby mají ve Vatikánu už historicky velice omezené možnosti.

Anthony Hopkins a Jonathan Pryce, Zdroj: Feattureflesh Photo Agency / Shutterstock

O filmu

Píše se rok 2005 a po smrti Jana Pavla II. se hledá jeho následník. Nakonec je zvolen německý kardinál Joseph Ratzinger a stává se z něj papež Benedikt XVI (Hopkins). Jen o pár hlasů nejvyšší místo v církvi uniklo kardinálovi Bergogliovi (Pryce) z Buenos Aires.

O sedm let později je katolická církev zmítaná skandály s únikem informací a Papež Benedikt je obviňován z utajování skandálních odhalení církve. Borgoglio se cítí spoluzodpovědný za nekalosti v církvi a chce rezignovat. Na jeho žádost však nikdo nereaguje a nakonec se vydává osobně do Říma, aby navštívil papeže v jeho letním sídle a rezignaci dořešil.

Mezi muži vznikne přátelský vztah, mluví o dětství a Benedikt se stále vyhýbá debatě o Borgogliově rezignaci. Další den odlétají do Vatikánu, kde se v Sixtinské kapli papež svěřuje, že pomýšlí na rezignaci na papežský úřad a vhodného nástupce vidí právě v Bergogliovi.

A hezká zápletka o tom, jak ani jeden z mužů nechce být nejvyšším služebníkem božím, je na světě.

V zajímavém filmu si užijete herce par excellence a téma zúčtování životů dvou významných osobností s vážností, ale i s humorem a nadhledem. Film má co nabídnout i ateistům, protože životní moudro není jen o Bohu.

 

Zdroj:

  • autorský článek