Drbárna ze ZOO: Drobná tajemství ze zákulisí seriálu

Drbárna ze ZOO: Drobná tajemství ze zákulisí seriálu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Herci během natáčení seriálů zažívají různé chvíle a také si musí zvyknout na natáčecí rutinu. Balíčky, které se tváří jako luxusní dárky, jsou vlastně úplně bezcenné dekorace. Všímavý divák vidí, že i jídlo, které je tak často v záběru, zůstává povětšinou na talíři a řeší se i šperky nebo brýle.

Slavnostní večeře v podobě kachny se zelím nebo dárky na usmíření či z cest. To všechno si herci ze seriálu ZOO užívají na place. Tajemstvím ale je, kde se tyto věci berou a co se s nimi po natočení dané scény děje. Pokud je v plánu třeba romantická nebo slavnostní večeře, jako byla ta, kterou se vítal Adamův návrat, vždy je dané, jaké jídlo si v epizodě zahraje. A jde o skutečné jídlo, žádné gumové atrapy. Jen například křupavou lahodnou kachničku nepeče u Sid v kuchyni Alice, ale o kachnu se starají rekvizitáři a ti ji objednají u cateringu, který je v ateliérech.

Bylo by hodně úsměvné, kdyby Sabina Laurinová doma nahlásila: „Děti, dnes musím na natáčení dříve, musím upéct pro Adama kachnu!“ A ta představa, kdy se ateliérem šíří vůně pečínky, je také velice zábavná.

Jenže ono to jídlo všichni berou asi jako dekoraci, protože herci se v něm jen lehce „povrtají“ a nechají ho na talíři. S plnou pusou by se také moc dobře nemluvilo. Když už dojde na nějaké to sousto v záběru, tak třeba Charlie si jen tak něco uďobne, když mu Ilonka připraví snídani a Albert, který často navštěvuje oblíbenou restauraci, většinou jen jídlo přemisťuje na talíři.

Jak uvádí TV Prima, výjimkou je třeba pizza, která se nechává na natáčení donést.

Jídlo je skutečné a my ho opravdu jíme. Řeknete repliku, zakrojíte do řízku a ten vám hned na další opakující se záběr vymění za novou porci. Z talíře tak neubývá, divák nic nepozná a já jsem na konci toho dne nacpaná,

prozrazuje Michaela Pecháčková, jak její Sid obědvá v kantýně.

A co se asi děje s těmi rozkrájenými řízky, když to Míša třeba pětkrát musí opakovat?

Marie Roklová a Jung
Marie Roklová a Jung | Zdroj: FTV Prima

Michaela Petřeková (Markéta) a Tomáš Klus (Filip) jsou vegetariáni. Seriálová Markéta si pochvaluje, že dostává na talíř většinou salát a cení si, že na to štáb myslí.

Radost mívají dámy v okamžiku, kdy mají být jejich postavy překvapeny květinou. Objednávají se ze spřízněného květinářství a hned ve dvou totožných vyhotoveních. Musí se dbát i na to, zda kytice bude pokračovat v dalších záběrech. Tedy zda jde o takzvanou návaznost. To musí jít kytka do lednice, kde počká na další den, kdy se opět stane součástí natáčení. Jakmile se dotočí, většinou putuje s obdarovanou domů, ať je to Veronika Freimanová nebo Michaela Pecháčková.

Naposledy jsem dostala kytku, když se Adam omlouval Sid. Byla obrovská, nádherná a po natáčení jsem ji adoptovala,

svěřila se hvězda seriálu.

Hodně práce dalo rekvizitářům vyrobit inkubátor na želví vejce. Ten se koupit nedá, a tak museli hodně improvizovat. Je jasné, že v rekvizitárně nepracuje žádný chovatel drůbeže. Líheň na kuřata se doma dělá ze staré lednice!

Pracovní oblečení, které většina zaměstnanců seriálové zoo nosí, pochází opravdu ze Safari parku ve Dvoře Králové. Tak to mají návrháři kostýmu hodně usnadněné.

Alice a Sidonie u stolu
Alice a Sidonie u stolu | Zdroj: FTV Prima

Zajímavé jsou i okamžiky, kdy seriálová postava dostane dárek nebo se na ni chystá překvapení. Dárkové krabice jsou vždy prázdné. Žádný dárek k narozeninám, výročí a podobě se v nich neukrývá. Pokud se ovšem dárek rozbaluje před kamerou a je součást děje, tak se potom nechává v kostymérně. Tam zůstávají třeba i snubní prstýnky či brýle postav. Sidonie si tak slušivé brýle domů nenosí. Naopak Štěpán Benoni (Marek) a Eva Burešová (Viky) musí na natáčení své dioptrické brýle odkládat.  

Zdroje článku:
  • Press kit TV Prima,
  • autorský text