Tip do kina od Kinotipu: Hvězdně obsazené historické drama Poslední souboj vás nadchne

Tip do kina od Kinotipu: Hvězdně obsazené historické drama Poslední souboj vás nadchne
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Programy kin teď nabízejí jednu pecku za druhou, nový snímek Ridleyho Scotta ale zůstává malinko opomíjen. Poslední souboj nabízí zajímavou podívanou na manželství bez lásky a křehkost přátelství ve středověké Francii.

Podle skutečné události

Jean de Carrouge (Matt Damon) a Jacques Le Gris (Adam Driver) jsou přátelé, ze kterých se ale časem stávají rivalové.

Jean by nejraději celý život strávil na bojišti, Jacques naopak v knihovně a v přítomnosti dam. Jejich cesty se začínají rozcházet ve chvíli, kdy Jean pojme za manželku krásnou a inteligentní Marguerite (Jodie Comer).

Jean a Jacques se po krátkém odloučení rozhodnou zakopat válečnou sekeru, avšak v tu chvíli poznává Jacques Marguerite, na kterou nemůže přestat myslet.

Později Marguerite obviní Jacquese ze znásilnění a rozhodne se řešit tento problém veřejně s pomocí svého manžela. To vyosciluje v boj na život a na smrt mezi Jeanem a Jacquesem, přičemž jestli Jean prohraje, hrozí Marguerite upálení za živa. 

Název filmu Poslední souboj je pak odovozen od skutečnosti, že mezi Carrougem a LeGrisem proběhl skutečně poslední souboj na život a na smrt ve Francii.

Tentýž příběh ze tří pohledů

Nejdříve je celý příběh vyprávěn z pohledu Jeana, který měl očividně sebe samotného od začátku až dokonce za největšího hrdinu, milujícího a pozorného manžela a schopného majitele panství. Když se dozví o tom, že jeho manželka byla znásilněna, je od začátku odhodlán pomoci jí, jak jen to jde.

Poté je odvyprávěn příběh z pohledu Jacquese, který se dle svých slov do Marguerite zamiloval a cítil, že tyto city jsou oboustranné, znásilnění však vylučuje. Nakonec nám vše ještě jednou poví Marguerite, přičemž její pohled na věc se jeví jako nejrelevantnější, alespoň tedy z pohledu člověka z 21. století. 

Skoro není co vytknout

Kromě Matta Damona, Adama Drivera a Jodie Comer se ve filmu objevuje například Ben Affleck, který společně s Mattem Damonem a Nicole Holofcener pracovali na scénáři pro film a musíme uznat, že jak na place, tak se scénářem odvedli skvělou práci.

Zdroj: DFree / Shutterstock

Ačkoliv se může zdát, že slyšet třikrát stejný příběh může být trochu nuda, u tohoto filmu to tak rozhodně není. Od samého začátku je příběh vždy malinko jiný, a to zkrátka diváka nutí dávat pozor.

Kromě hereckých výkonů, scénáře a režie můžeme ocenit také skvělou práci s kamerou, asi jediným minusovým bodem je pak hudba.

Zdroj:

  • autorský text