Dospívajícího kudrnáče z Vesničky mé střediskové v tomto chlapíkovi nepoznáte

Dospívajícího kudrnáče z Vesničky mé střediskové v tomto chlapíkovi nepoznáte
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V době, kdy Stanislav Aubrecht v roli Jardy Pávka nadbíhal učitelce své mladší sestry, nemohl tušit, co všechno mu život přichystá. Měl před sebou odvážné projekty, úspěchy, ale i prohry a soudní spory. A do života mu vstoupila i smrtelná nemoc.

Řadu věcí ve svém životě ovlivnit nemohl, ale velice často doplatil na svou povahu, kdy se bezhlavě vrhal do věcí jen proto, že mu to přišlo jako dobrý nápad. A že toho má za sebou hodně. Přitom měl v polovině 80. let hodně dobře našlápnutou kariéru k herectví, ale to by pro Standu bylo moc jednoduché a nezajímavé. Role Jardy Pávka byla určitě nejznámější. Jako syn Mariana Labudy byl okouzlený učitelkou v podání Magdalény Křížkové, která však jeho náklonnost z pochopitelných důvodů neopětovala. Když dospívající mladík zjistil, že mladá učitelka podlehla kouzlu postaršího potulného malíře, přestal ho bavit život a spolykal domácí lékárnu.

Standa roli získal vyhraným konkurzem, ale nemohl tušit že komedie o retardovaném Otíkovi, bandě družstevníků, záletné manželce a vesnickém doktorovi se stane jednou z nejoblíbenějších komedií českých diváků.

V době, kdy režisér Jiří Menzel film natáčel, bylo Standovi 19 let a vydělával 150 Kč za natáčecí den. Práce s Jiřím Menzelem pro něj byla nezapomenutelným zážitkem. Z herců si oblíbil Rudolfa Hrušínského. Často s ním byl sám, protože Menzel neměl rád, když herci během natáčení kouřili, a tak se Standa s hereckou legendou potkával za hospodou, kde si spolu vychutnávali cigaretku.

Kde se v mladíkovi vzala touha po herectví, nikdo netušil. Otec byl strojař a matka učitelka v mateřské škole. Standa už od základní školy zpíval, tančil, recitoval a chodil na talentové soutěže. Nechtěl nic ponechat náhodě.

V roce 1981 se mu splnil sen, když dostal možnost hrát v seriálu Dlouhá bílá stopa, který už upadl v zapomnění.  Šlo o třináctidílný projekt natáčený ve spolupráci s Polskem z prostředí skoků na lyžích. Standa si prošel konkurzem vyhlášeným televizí a získal jednu z velkých rolí. Čekala ho roční práce. Natáčelo se na českých horách, v Polsku i u moře. Osmou třídu absolvoval s individuálním programem a domů jezdil na víkendy.

Právě tato zkušenost ho utvrdila v tom, co chce v životě dělat. Rodiče nejásali, ale když přinesl domů přihlášku na konzervatoř, tak mu jeho volbu schválili. Standa studoval v ročníku s Michalem Suchánkem a Sagvanem Tofim. Po škole nastoupil v Hudebním divadle v Karlíně a občas si ještě odskočil k filmu. Naposled se postavil před filmovou kameru v roce 1991, když vytvořil roli rotného Maňase ve filmu Tankový prapor.

V divadle to pro něj byla asi nuda, a tak se vrhl na dráhu muzikálového producenta a přes počáteční problémy byl úspěšný. Stihl se i oženit a v roce 1997 se stal otcem Vaška.

Před Vánocemi přestal vidět na jedno oko, a tak zašel k lékaři. Verdikt nebyl optimistický. Leukémie s čtyřicetiprocentní šancí na uzdravení. Ani během dvou let po nemocnicích nepřestal pracovat. Když stále nebyl vhodný dárce na transplantaci kostní dřeně, podstoupil experimentální chemoterapii. To se ukázalo jako dobrá volba.

Povzbuzen vítězstvím nad smrtelnou nemocí, se rozhodl pro vlastní divadlo. K tomu si pronajal na třicet let dům U Hybernů, a ještě chtěl celé pražské Výstaviště, kde realizoval muzikálové projekty. To už bylo ale nad jeho síly. Manželka už takový risk neunesla a rozvedla se. Dluhy vedly k žalobám.

Tak složité to Standa neplánoval, a tak se rozhodl změnit profesi. S novou přítelkyní se stal restauratérem. Vztah nevydržel a hospodu nechal přítelkyni. Tušil, že najde jiný podnik.

Měl štěstí a podařilo se mu převzít restauraci, kterou ze zdravotních důvodů prodávala bývalá osobní kuchařka Václava Havla, paní Košíková. Zavedená restaurace nabízela jídla z dob Rakouska-Uherska a měla stálou klientelu. Rád si zde pochutnal Gott, Forman, Zagorová a další celebrity. Pět let restaurace fungovala a potom přišel koronavirus. Ten údajně stál restauratéra tři miliony. Když přišlo zvednutí nájmu, restauraci už nemohl udržet a prodal ji Indům.

Standa se však nikdy nezastaví a tentokrát by chtěl podnikat v prodeji designového nábytku.

Zdroje článku:
  • ČSFD,
  • Nostalgie,
  • autorský článek