Alarmující nárůst obětí domácího násilí se zrcadlí i v seriálu Ulice. Zároveň tím vyzývá k pozornosti a nabízí pomoc

Alarmující nárůst obětí domácího násilí se zrcadlí i v seriálu Ulice. Zároveň tím vyzývá k pozornosti a nabízí pomoc
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zatímco se k sobě Blanka s Evženem tisknou v obývacím pokoji, který je jinak absolutním a nedotknutelným teritoriem Luďka Voláka, Vasil Fridrich sedí opodál a nahrává telefonát.

Tak takhle nějak se odehrávala a natáčela scéna 4198. dílu seriálu Ulice, ve které se Blanka odevzdá Evženovi a značně si tím zkomplikuje další život. I když jsou Vasil Fridrich s Martinem Fingerem jinak dobří kamarádi, jejich postavy Luďka a Evžena v Ulici se nenávidějí. To a mnohem více prozradil Vasil Fridrich, představitel dominantního a výrazného Luďka Voláka při posezení s kolegou ze seriálu, hercem Tomášem Dastlíkem. 

 

Když máš doma kvalitu, tak nebudeš někam chodit sbírat drobky.“ 

To zní z úst Vasila Fridricha, který se právě vžívá do své role suverénního Luďka Voláka, jenž si nepřipouští, že by mohl být jiný muž stejně tak dokonalý, schopný, inteligentní a úžasný, aby mu jeho láska Blanka podlehla a Tomášovi Dastlíkovi tak odpovídá na otázku, co říká na Blančinu nevěru. Když mu však Blanka z ničeho nic oznámí, že se má Luděk ihned odstěhovat, ztratí hlavu a sníží se k odpornému způsobu, jak sobě i Blance dokázat, že je pro ni ten jediný a nejlepší. A tím je domácí násilí, které vyústí ve znásilnění. 

Tomáš Dastlík společně s Vasilem Fridrichem reflektují na postavě Luďka skutečné domácí násilí, které se děje za zavřenými dveřmi některých českých domácností. Vasil Fridrich popisuje, že Luďkův způsob psychického a fyzického týrání není na první pohled patrný.

Luděk není hrubiánský, sprostý ani agresivní z jeho vlastní podstaty, ale opatrně a plíživě s ostatními manipuluje, až je zažene do kouta, ze kterého se sami nejsou schopni dostat. Oba herci hodnotí tuto dějovou linku jako velmi podstatnou pro diváky a divačky, kteří se možná ocitají v podobné situaci jako postava Blanky nebo v takové, která by se domácímu násilí mohla blížit. Mohla by a měla by je přimět k zavolání na linku 116 006, která je zřízena právě pro pomoc obětem domácího násilí.

Této pomoci se věnuje organizace Bílý kruh bezpečí, se kterou televize Nova prostřednictvím seriálu Ulice úzce spolupracuje.

Vasil Fridrich však svou postavu na druhou stranu i obhajuje. Vyzdvihuje Luďkův originální přístup k řešení partnerských problémů a nečekaných situací. Pojímá je svým způsobem, ale je proaktivní a většinou se snaží navrhnout tu nejpříjemnější cestu pro všechny. A v rodině Voláků zastává roli toho nejurputnějšího ztmelovače, protože o ni znovu nechce přijít. Poprvé ji totiž ztratil kvůli vlastní chybě, a to pro jeho nevěru a vzplanutí pro mladou dívku. Byl by tedy i ochotný odpustit Blance její uklouznutí, kterého se dopustila s Evženem, jenže cítí, že i přes všechno jeho úsilí se mu nedaří si k sobě Blanku znovu připoutat. Tahle Luďkova celkem sympatická strana povahy a snaha o dobro rodiny však byla jeho ohavným chováním zcela zničena.

 

Zdroj: