Jestlipak dokáže věda najít vysněného partnera na celý život. Nova přichází s novým pořadem Svatba na první pohled

Jestlipak dokáže věda najít vysněného partnera na celý život. Nova přichází s novým pořadem Svatba na první pohled
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Je vůbec možné, aby vědci určili, kdo se k vám hodí? Všichni jedinci si prošli několika testy a výběr partnera nechali na odbornících z oblasti psychologie a biologie. Poprvé se se svým potencionálním partnerem uvidí až před oltářem. Jak páry dopadnou?

Svatba na první pohled je úplně první pořad takového typu, do kterého se přihlásilo více než 1 500 lidí. Televize Nova jej označuje za sociální experiment. Jedná se o seznamku, ve které vystupují nezadaní jedinci, kteří se podrobí několika testům, ale výběr nechají na odbornících. Právě vědci z oblasti psychologie a biologie měli z těchto zájemců vytvořit páry.

„V tomto projektu se snažíme pojmout otázku vztahů z druhé strany. Rozbít to, jakou má kdo představu o svém ideálním partnerovi, a pokusit se nezadaným zájemcům vhodného partnera najít podle jiného klíče, než jak si ho hledají sami,“ upřesňuje psycholožka Katarína Szabados Filasová.

Čtěte také: Kdopak to mluví aneb jestlipak znáte české hlasy ukryté za hollywoodskými hvězdami

Ženich s nevěstou se poprvé potkají na vlastní svatbě. Jak budou vypadat první dojmy?

4 testy

Ženy a muži ve věku od 25 do 40 let si prošli čtyřmi testy. První bylo psychologické vyšetření, druhý byl test kompatibility DNA, čichový test a poslední test atraktivity.

„Porovnání úseků DNA poskytuje zcela přesná čísla. Čichový experiment zase odhalí, kdo je nám tímto smyslem příjemný. Partner, který je pro nás biologicky kompatibilní, nám totiž vždy voní,“ uvádí DNA expertka Jaroslava Babková.

Čtěte také: Humor nám nikdy nechyběl: Komedie, se kterými můžete doma oslavit Den vzniku samostatného Československa

Co po svatbě?

Po sňatku pár odjíždí na svatební cestu, stráví spolu čtyři týdny v jedné domácnosti. Potom nastane rozlousknutí. Oba dva se musí vyjádřit, jak na tom jsou, jestli chtějí s partnerem zůstat nebo to neklape a rozejdou se.

Čtěte také: Přehlídka nejoblíbenějších filmů z dob Československa. Tyto snímky žereme dodnes

 „To, že se nám to celé podařilo natočit je jeden čistý zázrak!“ komentuje producent Vítek Pokorný. Natáčení probíhalo po koronavirových opatřeních, každý den vycházela nová nařízení a různé změny. Proto jim to komplikovalo celý průběh natáčení. Jak vše dopadlo, se můžete dívat už ve středu od 20:20 na Nově.