Dobré ráno, Vietname: Skutečný Adrian Cronauer, moderátor armádního rozhlasu, se proti filmovému zpracování ohradil

Dobré ráno, Vietname: Skutečný Adrian Cronauer, moderátor armádního rozhlasu, se proti filmovému zpracování ohradil
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vtipný Adrian Cronauer se stane moderátorem Rádia ozbrojených sil v Saigonu. Jeho vysílání bude jako uragán a vojákům poskytne kapku naděje v těžké době. TV tip na 3. září večer na Nova Cinema.

O ději filmu

Velitel rádia veselého moderátora zaslechne na Krétě a dospěje k názoru, že právě takového moderátora do svého vysílání pro americké vojáky ozbrojených sil potřebuje. Chtěl nudné rozhlasové vysílání trochu zpestřit. Adrian Cronauer práci přijme a ihned je v novém prostředí jako ryby ve vodě.

Místo strohých informací o padlých kamarádech, počasí a zásobách v místních barech, se najednou do éteru dostávají nekorektní politické vtipy, imitování slavných hvězd i politiků a pořádná dávka rock and rollu. S rádiovým vysíláním najednou válka nepůsobí tak beznadějně a vojáci se těší, jak si před spaním pustí své oblíbené vysílání.

Adrianův styl moderování se ovšem začne zajídat jeho nadřízeným, kterým se nelíbí, že moderátor dělá z války kabaret. A navíc, moderátor stále více odkrývá obyčejné „lidské“ stránky vietnamského národa a netají se svými protiválečnými názory. S mnoha místními obyvateli se přátelí a nevynechá jedinou příležitost, aby zesměšnil válku a její důvody.

A jak to bylo se skutečným moderátorem

Film dostal nálepku: natočeno podle skutečných událostí, ale skutečný moderátor válečného rádia se ohradil, že kdyby ve svém moderování řekl do éteru jen polovinu toho, co bylo ve filmu, čekal by jej vojenský soud a pověstné vězení ve Fort Leavenworthu. Také ho nikdy z armády nevyhodili, jen odešel, když mu skončila služba.

Výjimečný herecký koncert herce a komika Robina Williamse

Film byl natočený v roce 1987 a stojí na hereckém umění jednoho herce. Robin Williams úžasným způsobem vykreslil válku z jiného pohledu a ukázal svůj mistrovský herecký talent s využitím svého komického nadání. Herec dokázal z tuctového scénáře vytvořit zajímavý a netradiční snímek o smutných událostech s veselým nadhledem, čímž trochu připomíná seriál M*A*S*H, který je sice z jiné války a z jiného prostředí, ale jeho hrdinové se snaží přežít v tragické době pomocí humoru.

Rozpočet filmu byl 13 milionů USD a jen na vstupenkách z kin vydělal přes 135 milionů USD. Robin Williams získal za roli několik nominací na prestižní ceny a některé proměnil v ocenění.

Herec a komik si vzal život v roce 2014 a důvod k tak definitivnímu kroku si nechal pro sebe. V práci i v osobním životě působil jako bezproblémová a úspěšná osobnost.