Disneyovská novinka způsobuje problémy. Proč je z remaku Mulan pořádný propadák

Disneyovská novinka způsobuje problémy. Proč je z remaku Mulan pořádný propadák
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Poslední roky se Disney soustředil na natáčení remaků známých klasiků, tentokrát ale s opravdickými herci, a ne s kreslenými figurkami. Přestože byly předešlé snímky velmi úspěšné, „Mulan“ se na špičku oblíbenosti asi nevyšplhá.

Vizuální efekty nejsou problémem

Kdo viděl nejnovější výtvory mega korporace z Kalifornie ví, že co se týče obrazového vzhledu, patří Disney mezi nejlepší na světě. Ať už „Kráska a zvíře“, „Kniha džunglí“ nebo loňský „Král lvů“, novodobé verze starých milovaných rodinných filmů jsou vždy překrásnou pastvou pro oči. I „Mulan“ vypadá bombasticky. Vzhled čínské přírody a místní kultura se pohybuje na jedinečné kvalitě, všechno je barevné a vizuálně působivé. Problém dělají politické chyby a špatná rozhodnutí producentů velkolepého trháku.

Čtěte také: Velký budget, velcí herci, malý výdělek aneb největší hollywoodské propadáky všech dob

Největší chyba v ději: Chybí Mushu!

Jedna z nejoblíbenějších postav kresleného filmu se do reálného zfilmování nedostala. Červený chaotický dráček Mushu byl drze vyhozen ze scénáře. Navíc se v novém filmu vůbec nezpívá. Kdo se tedy těšil na novější verzi oblíbené písně „I´ll Make a Man Out of You“, ten bude při zhlédnutí asi zklamaný.

Ani agresivní antagonista Shan Yu se zde neobjeví, byl nahrazen čarodějnicí Xian Lang a bojovníkem Bori Khan.  

Čtěte také: Nejhorší filmy všech dob! Tohle jsou fakt propadáky

Politické problémy a drtící kritika

Špatné recenze dostal film především z důvodu zcela pozměněného hlavního tématu. Ze živého a vtipného emancipačního příběhu o ženě, která se musí probojovat světem ovládaným muži, se stal žalostný hrdinský příběh, jenž propaguje spíše čínský režim a loajalitu k vlasti.

Navíc bylo kritizováno natáčení v čínské autonomní oblasti Sin-ťiang. Produkce děkuje na konci titulků místní státní bezpečnostní agentuře za spolupráci, přestože je celkem známé, že zrovna tady je zatčeno zhruba milion muslimských Ujgurů.

Čtěte také: Padesát odstínů černé (2016): Propadák, který vydělal 22 milionů dolarů

O další negativní reklamu se postarala hlavní herečka Liu Yifei, která podporovala tvrdší zákroky vůči demonstrantům v Honkongu. Společnost Disney se ani k jednomu kritickému bodu veřejně nevyjádřila.