Devadesátky: Připomeneme si divoká porevoluční léta, kdy kriminalita nekontrolovaně bujela napříč celou společností

Devadesátky: Připomeneme si divoká porevoluční léta, kdy kriminalita nekontrolovaně bujela napříč celou společností
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nový seriál České televize je prequelem k seriálu Případy 1. oddělení a nabízí divákům 6hodinových epizod s vyšetřovateli pražského oddělení vražd, jejichž některá jména budou znít povědomě.

Slibné herecké obsazení vytvořil Kryštof Bartoš jako poručík Tomáš Kozák, kapitán Martin Finger v roli Václava Plíška, Robert Mikluš jako nadporučík Josef Korejs. Tým kriminalistů doplníOndřej Sokol a Vasil Fridrich.

 Herec Ondřej Sokol, Zdroj: Klára Cvrčková / Promo foto ČT

Ve vedlejších rolích se objeví Patricie Pagáčová (manželka Tomáše Kozáka), Michal Novotný (v roli kontroverzního podnikatele a majitele zábavního podniku Discoland Sylvie) nebo Jakub Štáfek.

Za seriálem stojí tým, který pracoval na seriálu Případy 1. oddělení. Jednotlivé díly jsou inspirované skutečnými kriminálními případy z porevolučního období, kdy u nás kriminalita narostla do neuvěřitelných rozměrů. Svobodu si řada lidí začala vykládat po svém a podsvětí se často prolínalo do vrchních sfér společnosti, kterou tvořili vlivní lidé.

 Herci seriálu Devadesátky, Zdroj: Klára Cvrčková / Promo foto ČT

Právě v této chaotické době nastupuje na 1. oddělení nezkušený Tomáš Kozák. Starý mazák Václav Plíšek není z nově příchozí posily oddělení moc nadšený. Divoká doba ale nakonec donutí oba muže, aby začali na vyšetřování spolupracovat.

Tvůrci seriálu ponechali postavám, které sloužily jako inspirace, jejich skutečná jména. Diváci se tak potkají například právě s Jonákem, který vedl úspěšný zábavní klub, ve kterém se scházeli celebrity, politici, ale i mafie.

Patricie Pagáčová, Zdroj: Zuzana Pachová / Promo foto ČT

Na scénáři s Matějem Podzimkem spolupracoval Josef Mareš. Právě on v devadesátých letech nastoupil jako nová posila k policii, a přestože to nebylo zvykem, ocitl se bez praxe a služebního postupu velice brzy na oddělení vražd. Jeho vzpomínky na tuto překotnou dobu s náporem vražd a zločinu a na začátky na oddělení, se tak staly základem pro seriálový scénář.

Režie filmu se ujal slovenský režisér Petr Bejbak, který se podílel na dalších projektech ČT, například Kriminálka Anděl, Případy 1. oddělení, Specialisté nebo Četníci z Luhačovic.

Herci ze seriálu Devadesátky, Zdroj: Lukáš Oujeský / Promo foto ČT

 

Zdroj: