Deštivý den v New Yorku: Klasika Woodyho Allena, který upadl u Američanů v nemilost

Deštivý den v New Yorku: Klasika Woodyho Allena, který upadl u Američanů v nemilost
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film byl hotový a připravený do distribuce už v roce 2018, ale vzhledem ke spuštěné lavině obvinění sexuálního obtěžování mnoha známých osobností, bylo jeho uvedení zrušeno.

Problémy s distribucí filmu

Nakonec šel snímek v září 2019 do distribuce pouze v Evropě a Woody Allen se soudí se společností Amazon Studios o odškodnění za porušení smlouvy. Požaduje 68 milionů USD, za to, že společnost odmítla jeho film i přes uzavřenou smlouvu uvést v termínu do celosvětové distribuce.

Příběh o mladých Newyorčanech

Snímek vypráví příběh mladých lidí a je zasazený do New Yorku. Ashleigh (Elle Fanning) dostane za úkol pro svůj školní časopis získat rozhovor se slavným filmovým režisérem Ronaldem Pollardem (Liev Schreiber). Dívku na cestu do New Yorku doprovodí její přítel vysokoškolák z bohaté rodiny Gatsby (Timothée Chalamet), který si na celý víkend udělá program, aby dívce mohl ukázat všechna zajímavá místa rodného města, odkud před časem vzdorovitě odešel, aby tím vyjádřil svůj postoj ke stylu života svých rodičů.

Nakonec je vše úplně jinak, než si mladík naplánoval, a ani počasí mu nevyšlo. Hezky zaprší. Příběh je plný veselých příhod, nečekaných setkání a dobrodružství.

Ashleagh se podaří dostat do prostředí, kde se pohybuje známý režisér, a dokonce je od něj pozvaná na natáčení. Tam potkává lidi z „velkého světa“. Seznámí se s charismatickým scenáristou Tedem Davidoffem (Jude Law) i s hereckou hvězdou Franciscem Vegou (Diego Luna). Prostředí ji úplně pohltí a na svého přítele zapomene.

Gatsby bloudí po Manhattanu a jen doufá, že nepotká rodiče nebo jejich známé. Náhodou se sejde s Chan (Selena Gomez), což je sestra jeho bývalé přítelkyně. Hubaté a ironické děvče se mu ze začátku nelíbí, ale nakonec zjistí, že je Chan vtipná a veselá a jak spolu tráví čas, začínají si rozumět.

Deštivý den v New Yorku“ je méně „intelektuální", než je u Allena zvykem a režisér spíš vtipkuje o dívčí naivitě a chlapeckém vzdoru. Ve svém filmu sází na klasické „univerzální“ problémy mladých lidí a vynechává aktuální novodobé problémy, které řeší současná generace mladých.

Film je tak trochu nostalgickou vzpomínkou na Manhattan starých časů, s pánskými kluby, bary s živou klavírní hudbou a romantickými projížďkami kočárem v Central Parku.

Film je určený pro mladé diváky, kteří teprve tvorbu Allena poznávají a pro letité fanoušky, kteří neberou sledování jeho tvorby za „morální problém“.