Denzel Washington: Životní cesta od vojenské akademie, přes studium biologie, politologie, žurnalistiky až po herectví

Denzel Washington: Životní cesta od vojenské akademie, přes studium biologie, politologie, žurnalistiky až po herectví
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Americký populární herec Denzel Washington nedávno oslavil 66 let. Může se pochlubit kariérou plnou úspěchů a ocenění. Na své významné role si musel chvíli počkal, ale i tak toho v herecké kariéře stihl hodně a v mnoha rolích uměl nadchnout i dojmout mnoho diváků.

Z rebelství ho vyléčila vojenská akademie

Herec, narozený v Mount Vernonu v New Yorku trávil dětství v kostele s otcem, který byl pastorem anebo v kosmetickém salónu své matky, kam chodil poslouchat příběhy, které zákaznice vyprávěly. Když se rodiče rozváděli, bylo mu 14 let. Nesl to velice těžce a nebylo snadné jeho rebelství zkrotit. Proto skončil ve vojenské internátní škole, kam ho rodiče dali. S odstupem času uznal, že to byla rozumná věc, která mu pomohla držet se dál od špatné společnosti. Po střední škole šel studovat nejprve biologii, v touze stát se lékařem. To si rozmyslel a přešel na politologie, ale ani tam se mu to nelíbilo, a tak nakonec studoval souběžně žurnalistiku a drama.

Láska na první pohled

V roce 1977 hrál ve svém prvním televizním filmu a potkal svoji životní lásku herečku Paulett Pearson. Vzali se po pěti letech a vychovali 4 děti. Manželství trvá dodnes a patří k těm nejpevnějším v této branži.

Ocenění a tvorba

V roce 1989 získal herec svého prvního Oscara za vedlejší roli ve snímku Sláva. Byl teprve druhým Afroameričanem, který si cennou trofej odnesl domů. Tím úplně prvním byl Sidney Poitier v roce 1964 za roli v melodramatu Polní lilie. V roce 2002 už si odnášel sošku za hlavní roli ve filmu Training Day. Opět přepsal filmovou historii, protože se stal prvním hercem tmavé pleti, který si odnesl toto ocenění podruhé.

K divácky nejoblíbenějším snímkům, kde si herec zahrál, patří Případ pelikán, po boku s Julií Roberts. Před natáčením pracoval několik měsíců v redakci Washington Post, aby působil ve filmu věrohodně.

Ve stejný rok (1993) se objevil po boku Toma Hankse v dramatu Philadelphia. Tom Hanks o práci s Washingtonem řekl, že to pro něj byla filmová škola a že se sledováním Denzela o herectví dozvěděl víc než od kohokoliv jiného.

Divácky oblíbené byly i snímky Krvavý příliv, Let, Déjà Vu, Equalizer, Americký gangster, Muž v ohni.

Za nejtalentovanější herecké kolegy považuje Angelinu Jolie, Dakotu Fanning a Genea Hackmana.