Vznešený král, děda Drchlík, vládce Říše pohádek: Vlastimil Brodský udivoval svým talentem a šokoval sebevraždou

Vznešený král, děda Drchlík, vládce Říše pohádek: Vlastimil Brodský udivoval svým talentem a šokoval sebevraždou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vlastimil Brodský proslul především rolemi plachých a melancholických antihrdinů, kteří si svým lidstvím a smyslem pro humor získali sympatie několika generací diváků. Nenajdete roli, která by mu nesedla. Nepůsobil jako hvězda a klidně byste ho měli za souseda.

Vlastimil Brodský ani po herecké profesi netoužil. Jeho snem byl tanec a když se ve čtrnácti letech s rodinou přestěhoval do Prahy, začal si sen plnit. Učil se stepovat a už na gymnáziu si přivydělával vystoupením v nočních barech.

Jeho rodiče byli nadšení ochotníci, a nakonec asi své nadšení přenesli i na syna, který se vydal na hereckou dráhu. Celých 36 let se mu stalo domovem Divadlo na Vinohradech. Spolu s divadelním angažmá se věnoval také filmům a seriálům. Režiséři si ho oblíbili a vytvořil stovky nezapomenutelných rolí. Aktivní byl i v rozhlase a v dabingu.

Je až s podivem, že kromě svého pracovníka nasazení stihl žít i velice pestrým životem v soukromí. Přestože nebyl nijak urostlý ani krásný, o ženy neměl nouzi. A někdy i trochu zlobil.

Jako první se ho snažila k oltáři odvést herečka Jiřina Jirásková a už to vypadalo, že se jí to povede. Těsně před svatbou však mazaný herec vycouval a vymyslel si báchorku, že mu zemřela milovaná babička a on nechce zneuctít její památku. Není známo, zda mu to Jirásková v ten okamžik uvěřila, ale později tuto příhodu dávala k dobru a komentovala to tak, že si babička nejspíš ještě dlouhé roky užívala života.

Nakonec podlehl kouzlu tanečnice Boženy Křepelkové, se kterou měl syna Marka. Jenže na pohled ostýchavý Brodský klamal tělem. Když mu manželka přišla na nevěru, zabalila mu kufry a bylo po lásce.

Jeho syn Marek měl v plánu pokračovat v herecké profesi. Určitě si ho pamatujete z filmu Rozpuštěný a vypuštěný. Po otci zdědil plachý výraz a velké smutné oči. Možná zdědil i otcovu slabost pro ženy, protože se oženil třikrát. Dnes se věnuje publicistice, hudbě a výtvarnému umění.

Marek Brodský, zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Nejvýznamnější ženou v jeho životě byla Jana Brejchová. Manželství vydrželo 17 let a na svět přišla dcera Tereza. I ta se rozhodla pro hereckou dráhu a na rozdíl od Marka, u profese vydržela.

Partnerství dvou populárních herců fungovalo i před kamerou. A pracovní vztah jim fungoval dobře i v období, kdy se nemohli vystát. Brodský chvíli odpor své ženy snášel, ale když během natáčení filmu Noc na Karlštejně pochopil, že její srdce už dávno patří jinému, rozvod byl už jistý. V této souvislosti je známo, jak vztah s Brejchovou herec popsal.

Rozešli jsme se po vzájemné dohodě. Oba jsme pochopili, že ona mě nemůže vystát,

prohlásil Brodský.

Dcera Tereza zdědila talent i charisma po rodičích. Svých rodičů si však moc neužila, protože oba byla v době jejího narození na vrcholu kariéry. Tereza tak skončila u tety Blanky, odkud si ji vyzvedla matka až v šesti letech. Ani potom ale vztah matky a dcery nebyl ideální. Po rozvodu, když do jejího života přivedla Jaromíra Hanzlíka, to bylo ještě horší a ani po třináctiletém soužití se jim nepodařilo navázat přátelský vztah a Tereza popisovala Hanzlíka jako despotu.

Tereza Brodská, zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Po odchodu na odpočinek se Vlastimil Brodský odstěhoval na chalupu do Slunečné. Vypadalo to, že si chce užít klidné stáří na venkově. Bavily ho i drobné kutilské práce kolem chalupy a společnost mu dělal pes.

Když se v roce 2001 na své milované chalupě zastřelil, byl to šok nejen pro jeho nejbližší. Přitom to vypadalo, že mu život na chalupě vyhovuje. Místní ho měli rádi, protože si nehrál na hvězdu. V sousední vesnici měla chalupu jeho sestřenice Petra Černocká a dcera za ním jezdila.

Co se mu honilo hlavou, když proti sobě namířil zbraň, už se nedozvíme.

Zdroje článku: