David Hofbauer ze seriálu Modrý kód, Sestřičky i 1. Mise a jeho nemoc

David Hofbauer ze seriálu Modrý kód, Sestřičky i 1. Mise a jeho nemoc
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
David Hofbauer je bezpochyby jednou z nejoblíbenějších postav seriálu Modrý kód, Sestřičky i 1. Mise. Jeho chování a vystupování výrazně ovlivňuje jeho psychická nemoc Bipolární afektivní porucha. 

David Hofbauer je často považován za českého doktora House a není se čemu divit. Mají totiž mnoho společného. Oba dva jsou výtečnými doktory, kteří odhalí i ten nejzáludnější zdravotní problém a bravurně ho vyléčí. Společným pojítkem je také komplikovaná povaha. Oba dva mají velký problém vyjít se svým okolím a jejich sociální cítění není na nejlepší úrovni. Mnohdy se chovají opravdu nepěkně ke svým pacientům a kolegům. Všemi jsou ale respektováni, a to především pro jejich bravurní medicínské schopnosti. Tyto jejich negativní vlastnosti jsou u obou do velké míry způsobeny zdravotními problémy.  

Postava Davida trpí afektivní bipolární poruchou, Zdroj: Pavel Gwužď/ Nextfoto

U Davida Hofbauera jde především o psychické zdravotní problémy, a to konkrétně afektivní bipolární poruchu, kterou tato postava bohužel trpí. Bipolární afektivní porucha se projevuje především střídáním depresivních a manických fází. Během manických fází, které ve většině případů trvají delší dobu má nemocný pocit, že dokáže zvládnout téměř cokoli. A díky tomu David Hofbauer používá při léčbě svých pacientů poměrně riskantní postupy. Na druhou stranu právě to z něj dělá tak výjimečného doktora, jakým bezesporu je. Také z tohoto důvodu David odmítá léčbu.

Má pocit, že pokud by začal léčit svou psychickou nemoc, přišel by o výhodu, kterou mu dává v pracovní oblasti. Odmítá se tedy léčit i za cenu depresivních fází, které po určité době manické fáze přicházejí. Během těchto dnů není David Hofbauer schopný přijít do práce, ani nějak fungovat. Většinu dne potom tráví v posteli v hlubokých depresích. Ve vedení nemocnice jsou naštěstí lidé, kteří mají Davida opravdu rádi a váží si jeho schopnosti, a proto mu často pomáhají překonat tato období a vyjít mu pracovně vstříc.  

Život s touto nemocí není zdaleka jednoduchý, ale i tak ho můžeme žít kvalitně.

Zdroj článku:
  • Autorský text