Danny DeVito: Jak se mu dnes žije a co má ještě v plánu

Danny DeVito: Jak se mu dnes žije a co má ještě v plánu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Malý, ale výkonný. Tak bychom mohli charakterizovat amerického herce Dannyho DeVito. Se svou výškou 152 centimetrů se neztratil, a před kamerou vytvořil řadu nezapomenutelných rolí. Jak mu se daří a co dalšího má ještě připravené pro své fanoušky?

Úspěšný herec i režisér

Rodák z New Jersey spatřil světlo světa před 76 lety. S celovečerním filmem začal už v 60. letech minulého století. Možná si ho pamatujete jako jednoho z pacientů ve filmu Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem (1975). Světový věhlas získal účinkování v populárních filmech Honba za diamantem (1984), Honba za Klenotem Nilu (1985) a Válka Roseových (1989). Posledně jmenovaný film dokonce sám režíroval, a jak je patrné, režírování mu jde hodně dobře. Vidět jsme ho však mohli v mnoha menších rolích v řadě dalších filmů – Muži v černém, Muž na Měsíci, Cena za něžnost, Pulp fiction: Historky z podsvětí a další.

Danny DeVito byl několikrát nominován na Oscara i cenu Emmy, v Karlových Varech obdržel v roce 2007 Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu. Cenu Emmy získal až jako nejlepší herec ve vedlejší roli v komediálním seriálu Taxi z roku 1981.

Danny DeVito nezahálí ani ve svém pokročilém věku

Vidět jsme ho mohli v rodinném filmu Dumbo (2019) jako majitele cirkusu Maxe Mediciho. V loňském roce se objevil v americkém filmu z produkce studia Disney - Ivan je jen jeden, jenž pojednává o velmi zvláštní gorile a jednom nezapomenutelném přátelství. Kvůli pandemii nemoci Covid-19 však film vůbec nešel v kinech, ale jen na Disney+. Aktivní je Danny DeVito také v televizní tvorbě – například v seriálu It´s Always Sunny in Philadelphia, který se vysílá už od roku 2006. Dále by se měl objevit v připravovaném filmovém dramatu The Survivor, s pracovním názvem Harry Haft, o životě amerického boxera, jenž přežil pobyt v koncentračním táboře.

V českém podání Dannyho DeVito nejčastěji dabují Jiří Prager, Alois Švehlík či Jiří Knot. Danny je ženatý s herečkou Rheou Perlman, s níž má tři děti.