Co děláme v temnotách aneb dokonalý film o upířím životě

Co děláme v temnotách aneb dokonalý film o upířím životě
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Upíří existují ve filmech od úplného počátku kinematografie. Jedním z prvních byl Nosferatu, později byli úspěšní upíři z Dracula filmů a Twilight trilogie. Všude jsou upíři ztvárněni jako krev sající nestvůry, jenže jeden film nám ukázal zcela novou stranu vampýrů.

Upíři a jejich každodenní život

„Co děláme v temnotách“ je mistrovská mokumentu (tedy filmová napodobenina dokumentu) s komediálními prvky a podprahovou sociální kritikou. Režiséři a autoři scénáře jsou novozélandští odborníci na satiru a inteligentní humor Jemaine Clement a Taika Waititi, jež oba hrají společně s Jonnym Brughem hlavní role.

Filmový tým se domluvil se čtveřicí spolubydlících upírú natočit dokument ohledně života nesmrtelných tvorů v moderním světě. Poznáme se s Viagem, 379letým upírem z Německa, s Vladislavem, 862letým Rumunem, Deaconem, 183letým frajírkem a Petyrem, 8000 let starým dvojníkem Nosferatua.

Mimo moderní technologie a výhradně nočního života dělají upírům problémy úplně běžné každodenní situace, jako třeba mytí nádobí, rozdělení si domácích povinností, sehnání potravy (v moderní době je těžké najít jejich oblíbený pokrm: krev panny), nebo jak se dostat do barů (upír smí totiž vstoupit pouze v případě, kdy je někým pozván).

Komediální prvky tkví v jednoduchosti

Smát se budeme hlavně kvůli tomu, že se v jednotlivých situacích sami poznáme. Zde jsou nestvůry ukázány ze své lidské strany. Hádají se, kdo z nich se postará o nádobí či o úklid obýváku, kdo upraví zahrádku a společně každý den cvičí na hudební nástroje.

Jednotlivé postavy nám také připomenou sebe nebo naše nejlepší kamarády. Viago je svědomitým upírem a centrem skupiny, nejvíce se stará o domácnost (vždy položí na koberec časopisy, aby nebyl namočen krví během oběda) a je lehce nervózní před kamerou.

Vladislav je womenizer a mučitel skupiny. Ženy svede a muže umučí k smrti. Navíc je to upír s nejvyspělejšími silami, dokáže se třeba proměnit ve více zvířat než jen v netopýra a ovládá čtení myšlenek. Přesto se nám ukáže i jeho slabá stránka, třeba když se jeho vysněná slečna vydá na ples bez něj.

Deacon je velmi cool, takzvaný „mladý rebel“ skupiny. Nosí košile s výstřihem, zajímá se o erotické tance a v domácnosti se skoro vůbec nestará. Jeho koníčkem je pletení.

Přesně tato lidskost vampýrů je tajemstvím geniálního humoru filmu. Dokážeme se vžít do jejich situace a známe jejich problémky, i když je vyřeší upírským stylem. Pozorovat je, jak se navzájem holí či kombinují oblečení (protože se v zrcadle nevidí) nebo když se setkají s vlkodlaky (i oni se pokouší žít normální život v moderním světě), pobaví snad každého diváka.  

Jemaine Clement a Taika Waititi se zde postarali o parádní parodii, při které přesvědčí nejen herecký výkon, ale taktéž scénář, efekty a režie. Co děláme v temnotách: Jediný upíří film, který se bude líbit i odpůrcům upírů.

 

Zdroj:

  • autorský text