„Špióni jako my“ a „Bláznivé dovolené“: V těchto filmech zazářil komik Chevy Chase

„Špióni jako my“ a „Bláznivé dovolené“: V těchto filmech zazářil komik Chevy Chase
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Chevy Chase je v Americe velmi známým a oblíbeným komikem. Na začátku kariéry se stal stálým členem komediální skupiny ze satirického pořadu „Saturday Night Life“. Ohromná úspěšnost pořadu mu dopřála možnost zahrát si v různých kinofilmech.

Hvězda z různých komedií

Chevy Chase počal filmovou kariéru tam, kde před tím v televizním pořadu skončil: V komediálním žánru. Ať už třeba „Caddyshack“, ve kterém hraje nosiče golfových holí pro arogantní střední vrstvu, „Fletch“ kde hraje žurnalistu s velmi zvláštními metodami k získávání informací (inkluzivně převleků a falešných identit), anebo „Špióni jako my“, bláznivá agentská komedie plná bizarních dobrodružství a vtipných situací.

Nejspíše jeho největší, a i nejdéle trvající úspěch jsou snímky o doslova bláznivých dovolených. Tato řada má 6 více nebo méně oblíbených dílů. Ve všech dílech se díváme na rodinu Grisworldových a jejich marný pokusy prožít poklidnou a pohodovou prázdninovou cestu. Ale jak je u filmů s Chasem zvykem, pohody se nedočkáme.

Zdroj: Autor: Kathy Hutchins / Shutterstock  Parta z Bláznivých dovolených

První díl „Bláznivá dovolená“ z roku 1983 se stala nečekaně velkým úspěchem, a to se ukázalo i na celkovém ohodnocení na ČSFD (73 %). I když vede cesta pouze skrz americkou poušť, katastrofy a skandály nenechají na sebe dlouho čekat.

Nehledě na překážky dovolené vně amerického kontinentu se rodinka rozhodne v druhém díle „Bláznivá dovolená v Evropě“ překročit hranice a podívat se na druhou stranu planety. Asi nikoho nepřekvapí, že ani tato cesta nebude zrovna bezproblémová.

Mimo „Vánoční prázdniny“, byl zbytek bláznivých dovolených spíše méně kvalitních. Diváci ubývali, oblíbenost se zmenšila a po 6. a jediným krátkometrážním díle „Hotel Hell Vacation“ byla řada ukončena.

Až do teď aktivním hercem

Přestože mu už je 77 let si stále rád zahraje v komediích. Jinak než ostatní spíše komediální herci (jako např. Adam Sandler či Eddie Murphy), se Chevy Chase nikdy neobjevil v žádném jiném žánru nežli v komedii. Roku 2015 znovu představil svou parádní roli Clarka Grisworlda v neoficiálním 7. pokračování „Bláznivá dovolená“, tam ale už ne jako samotný cestující, nýbrž jako otec hlavního hrdiny a napodobitele šílených cest Rustyho Grisworlda.

Zatím je jeho poslední filmovým počinem role ve snímku „Kdo se směje naposled“.

 

Zdroj: