Chalupáři už dělají lidem radost téměř půl století

Chalupáři už dělají lidem radost téměř půl století
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Není moc seriálů, které by se těšily oblibě tolik desetiletí, a přitom jde o osudy obyčejných lidí a běžný venkovský život. Osudy postav se moc nelišily od životů, který mnoho lidí žilo a dnes na ty časy rádi vzpomínají.

V obci Višňová to během natáčení žilo a k mnoha záběrům bylo třeba i komparzistů. Ty si štáb nevozil z Prahy, ale najímal si je přímo na místě a jak bylo zvykem, moc se najatým „příležitostným umělcům“ pozornost nevěnovala. Vesničané brzy zjistili, že si velice snadno mohou přivydělat, aniž by něco museli dělat.

Místní mládež se tak ráno zapsala u štábu a nenápadně se vytratila k rybníku. Po pár dnech si filmaři všimli, že jim neustále část komparzistů chybí, a tak začali docházku poctivě kontrolovat. Tak to alespoň psaly dobové místní noviny.

Bohdalová, Kemr, Větrovec, zdroj: © Česká televize

K nepříjemné události mělo dojít jen jednou a příběh vyprávěl herec Josef Větrovec. Na natáčení epizody u rybníka údajně filmaři do rybníka měli den předem nasadit kapry, ale když se mělo začít točit, ryby zmizely. Nikdo z místních se však k pytláctví nepřiznal a později všichni svorně tvrdili, že šlo o pomluvu.

Původní titulní píseň, která už opět v seriálu je, byla na sklonku 80. let nahrazena instrumentální verzí, protože zpěvák Waldemar Matuška emigroval do USA a nebylo žádoucí, aby v tak oblíbeném a divácky sledovaném projektu jeho hlas zůstal. Dnes je to spíš k smíchu, ale tenkrát to byl velký problém a bylo s podivem, že seriál preventivně nestrčili do trezoru, aby nikomu Matušku nepřipomínal.

Větrovec, Vinklář, zdroj: © Česká televize

Kdyby se Chalupáři točili dnes, o roli řidiče by se určitě ucházel Václav Kopta, který by ji nejspíš i získal, protože je pro řízení autobusu kvalifikovaný a občas si i zajezdí. Vladimír Menšík ovšem jízdu jen úspěšně předstíral.

Pro herce Josefa Kemra bylo natáčení příležitostí, aby mohl šmejdit po místních půdách a hledat staré harampádí, které si pravidelně odvážel. Byl vášnivým sběratelem starožitností a na venkovských půdách nacházel hotové poklady.  

Zdroj článku: