Válečné drama Četa: Kdo z herců málem vypadl z vrtulníku a proč byl film zakázaný ve Vietnamu

Válečné drama Četa: Kdo z herců málem vypadl z vrtulníku a proč byl film zakázaný ve Vietnamu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Válečné drama „Četa“ (1986) Olivera Stonea se příznivcům válečných filmů nikdy neomrzí. Film je prvním snímkem, který natočil válečný veterán a uplatnil v něm vlastní válečné prožitky. Drama, které patří k tomu nejlepšímu, co o tomto krvavém konfliktu vzniklo, zhlédněte 17.9. večer na Prima COOL.

Vojenský zelenáč plný ideálů jde do války

Filmem nás provází vyprávění jednoho z mladých vojáků, Chrise Taylora (Charlie Sheen). Chris je mladý Američan, který se vzdá pohodlného života, odejde z vysoké školy a rozhodne se odejít jako dobrovolník do vietnamské války. Tak demonstruje svůj nesouhlas s tím, že do války odchází bojovat jen lidé z chudých poměrů.

Bylo září 1967 a to první, co Chris uvidí po příletu do Da Nangu, je srovnaná řada mrtvých vojáků v igelitových pytlích.

Mladý rekrut je přidělený k 25. pěší divizi Bravo Company, která operuje na hranicích s Kambodžou. Jeho četa hlídá nehostinnou, bahnem prosáklou džungli plnou hadů a hmyzu. Navíc četa je nejednotná díky dvěma seržantům: chladnému a bezohlednému Bobu Barnesovi (Tom Berenger) a humánnímu a chápavému Eliasovi Grodinovi (Willem Dafoe).

Čtěte také: Co má společného představitelka Hanny Montany, hrdina z filmu Četa nebo dětská hvězda, která si hrála s mimozemšťanem

Nezkušený voják absolvuje úmorné pochody, kope zákopy, hlídá v noci, útočí na Vietcong a díky drogám podporuje zvěrstva a hrůzy, které vojáci dělají.

Jeho idealismus se pomalu vytrácí a zjišťuje, že největším nepřítelem vojáků jsou oni sami sobě. Tak Chris začíná bojovat nejen proti nepřátelským vojskům, ale i proti temným stránkám vojáků v četě, které se pod vlivem událostí začínají drát na povrch.

O filmu a hercích

Film byl ve vietnamských kinech zakázaný, kvůli nelichotivému popisu vojáků Vietkongu. Role bezohledného seržanta Barnese byla nabídnuta Kevinu Costnerovi, ten ale prohlásil, že jde o neuctivost k americké armádě a roli odmítl.

Po odmítnutí Keanu Revese a Kylea MacLachlana Stone nabídl roli Chrise Emiliu Estevezovi, který byl ale zaneprázdněný, a tak volba padla na jeho mladšího bratra Charlieho Sheena. Byla to jedna z jeho prvních výraznějších rolí. Při natáčení moc nechybělo a mohl vypadnout z vrtulníku. Jen díky pohotové reakci hereckého kolegy to dopadlo dobře.

Čtěte také: Pearl Harbor: Co má film společného s realitou a dozvíme se vlastně vůbec něco z historie?

Ve filmu se také objevil mladíček Johny Depp. Bylo mu 22 let a kvůli natáčení poprvé opustil Spojené státy. Své herecké příležitosti zde v armádním stejnokroji dostalo mnoho mladých herců. Všichni se ale museli zúčastnit intenzivního vojenského výcviku. Hereckými zkouškami prošel i Val Kilmer, ale roli nedostal.

Film s rozpočtem 6 milionů USD jen na tržbách v kinech vydělal 140 milionů USD. Kromě 4 Oscarů získala „Četa“ mnoho dalších ocenění.

Americké ministerstvo obrany odmítlo film podpořit, a tak byla vojenská výstroj zapůjčená u filipínských vojenských sil. Film se točil na Filipínách a mnoho vietnamských vojáků ztvárnili turisté pobývající v místě natáčení.