Božena (2020): Čtyřdílnou minisérii s Aňou Geislerovou uvede Česká televize v březnu 2021

Božena (2020): Čtyřdílnou minisérii s Aňou Geislerovou uvede Česká televize v březnu 2021
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Čtyři celovečerní filmy o Boženě Němcové právě dokončuje štáb pod vedením České televize. Série přinese nový oživený pohled na osud významné české spisovatelky. Ukáže její dynamický manželský vztah a jeho proměny v čase.

Příběh o touze po svobodě vznikl na základě scénáře Hany Wlodarczykové a Martiny Komárkové v režii Lenky Wimmerové a natáčet se začalo v srpnu loňského roku. Život Boženy Němcové, rozené Barbory Novotné byl plný bolesti, vášně a častých změn. Němcová se často stěhovala a například jen v Praze vystřídala dvanáct adres. I natáčení bylo dynamické a filmaři museli historické ulice Žatce proměnit v Prahu 19. století nebo v Opočně vytvořit atmosféru starých Ratibořic. Natáčelo se také v Novém Městě nad Metují, v Orlických horách nebo na Slovensku.  

Minisérie Němcovou sleduje od svatby, s o generaci starším Josefem Němcem, kdy ji propůjčila tvář Anna Kameníková, až do její smrti. V pozdějším věku Boženu ztvárňuje Aňa Geislerová: “K Boženě jsem si našla cestu přes její dopisy. Až poté mi došlo, čím vším byla výjimečná a co všechno obsáhla. Nakonec jsem jí úplně propadla.” Geislerová se naučila například i psát jako Němcová s kalamářem a perem stejně jako před dvě stě lety. “Bylo pro mě hodně důležité vidět, kde Božena vyrůstala a z čeho se spřádaly všechny její sny. Místo, kde bydlela, byla tmavá vlhká díra se zamřížovanými okny s výhledem do zámecké zahrady.”  

Záměrem tvůrců je ukázat vztah Boženy s Josefem Němcem, kterého hraje Jan Hájek. Zpočátku byl Josef Boženiným učitelem, ukázal jí cestu k českému jazyku a literatuře, ale Božena jej rychle umělecky přerostla a brzy se začala manželovým představám vymykat. 

Jaká byla Boženina cesta za svobodou se dozvíme na jaře 2021 na kanálu České televize, kde minisérii doprovodí také vzdělávací web.