Bela Lugosi: Maďarský herec, který se proslavil v Americe i přesto, že neuměl anglicky

Bela Lugosi: Maďarský herec, který se proslavil v Americe i přesto, že neuměl anglicky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Znalci starších hororových filmů si určitě vybaví Belu Lugosiho. Herec, jenž se narodil 20. října 1882, se světově proslavil především jako Hrabě Dracula ve filmu z roku 1931. Lugosi se stal kultovním hercem z následujících důvodů.

Jedinečný Dracula

Bela Lugosi jakožto maďarský herec emigroval roku 1921 do Ameriky. Doufal, že může navázat na úspěšnou hereckou kariéru v Evropě. Hlavním cílem samozřejmě bylo stát se slavným na celém světě. Jediným problémem bylo, že v tu dobu neuměl ani slovíčko anglicky. Začal tedy hrát v divadle, kde se své texty naučil čistě foneticky. Až o šest let později se jazyk naučil a aspoň konečně pochopil, co to tam vlastně na jevišti říká.

Jeho velkou výhodou byl způsob, jak divákům podal Draculu. Elegantní a zdánlivě zdvořilý krvelačný vrah působil zcela jinak, než bylo v tu dobu obvyklé. Lugosi fascinoval publikum erotickým nádechem, kterým doplnil roli Draculy. Krev sající nestvůra byla zpravidla představována jako brutální monstrum, ještě nikdo před ním nepředstavil upíra tak pozitivně a současně zákeřně jako Lugosi. Dalo by se říct, že on dodal upírům sexappeal daleko dříve, než se o to pokusil film „Stmívání“.

Roli Draculy nehrál pouze v divadle, ale i ve filmu. Tím se etabloval jako hororový herec, po „Draculovi“ následovaly snímky „Murders in the Rue Morgue“, „Bílá Zombie“ a „The Raven“.

Vždycky převzal roli příšery, vraha nebo padoucha.

Herecký sesun a problémy s alkoholem

Během 30. let byly horory velmi populární, poté se jejich obliba ale ztrácela, a tím i kariéra Lugosiho. Po úpadku výdělků musel prodat svůj ohromný majetek v LA a přestěhoval se do malého baráčku v San Fernando Valley. Přesto byla jeho finanční situace mizerná, a tak několikrát propadl alkoholu, byť se snažil zůstat střízlivým. Definitivní sesun nastal poté, co se s ním rozvedla jeho třetí manželka a odešla od něj i se společným synem.  

Aby dokázal přežít, objevil se v různých béčkových filmech. Poslední roky života spolupracoval s mladým režisérem Edem Woodem. Kdo zná Eda Wooda ví, že to byla pro Lugosiho konečná. Wood byl dokonce takovým darebákem, že využil krátké scény s Lugosim ve filmu, který vyšel tři roky po smrti legendárního herce. Aspoň se i tam, ve své rozhodně poslední roli, objevil ve své parádní roli: jako Dracula.

Roku 1956 zemřel ve věku 73 let na infarkt. Lugosi byl poslední měsíce života údajně posedlý myšlenkou, že on sám je ve skutečnosti Dracula. Na přání jeho rodiny byl proto i pohřben ve svém kostýmu Draculy.

Kultovním hercem až dodnes

Bela Lugosi má dnes kultovní status. Důvodem je na jedné straně jeho zobrazení Draculy, na druhé straně jeho poslední filmy pod režií Eda Wooda, které jsou v oblibě díky nechtěné komedii a absolutní diletantnosti.

Lugosi měl rozhodující vliv na dnešní představy, jak přesně vypadá známý upír z Rumunska: dobře oblečený a elegantní muž s pláštěm.

Přesto ve svých upírských filmech nikdy neukázal krvelačné špičáky – to se zavedlo až roku 1958 ve snímcích s Christopherem Leem.

 

Zdroj:

  • autorský text