Atlas ptáků: O komplikovaných rodinných vztazích v ještě komplikovanějším světě moderních technologií

Atlas ptáků: O komplikovaných rodinných vztazích v ještě komplikovanějším světě moderních technologií
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Režisér Olmo Omerzu film definoval jako drama se silným prvkem komiky a skryté ironie. V kině běží tento zajímavý film, který vznikal v Česku, na Slovensku a ve Slovinsku od 2. září. Ptáci hrají ve filmu důležitou roli a občas komentují dění ve světě lidí, na který se dívají s nadhledem.

Miroslav Donutil se představí jako úspěšný šéf rodinné firmy Ivo Rón, a kromě problémů s vedením firmy mu život neulehčují ani jeho potomci. Ivo nejen dlouhá léta šéfuje výrobě elektrospotřebičů, ale usilovně si vybudoval i pověst člověka, který sponzoruje dobré projekty a rád se účastní veřejného života. Je přísný na sebe, ale především na své děti, a to tak moc, že nikdy nemohou být podle jeho představ. To v nich vyvolává frustraci. Ivo umí v lidech vzbuzovat strach. Jednoho dne mu ale do cesty vstoupí nepřítel.

Postava byla napsaná přímo na míru pro Miroslava Donutila.

Další zajímavou roli vytvořila Alena Mihulová. Představí se jako účetní a bývalá dlouholetá milenka svého šéfa. Role jí byla nabídnuta poté, co režisér viděl její herecký výkon ve filmu Domácí péče, za který získala cenu na FF v Karlových Varech v roce 2015, Českého lva a Cenu české filmové kritiky.

Syna úspěšného podnikatele si zahrál Martin Pechlát a dceru Pavla Beretová. Do rodiny se přiženil Vojta Kotek. Mladou generaci ještě posílila Eliška Křenková jako dcera Aleny Mihulové.

Film si prošel odkladem kvůli koronavirové krizi a nebylo moc jasné, jak a kdy bude hotový, ale nakonec se dílo podařilo.

A co odpověděla Alena Mihulová na otázku, proč mají diváci přijít na Atlas ptáků do kina?

Zažijí takové napětí, kvůli kterému budou celý film sedět na okraji svých sedaček a přemýšlet, jak to vlastně celé skončí. Na své si přijdou jak fanoušci dramat, krimi, thrillerů, tak lidé, které zajímá jednoduchý lidský příběh jednotlivých postav, do kterých se může vtělit každý z vás.

Podle Miroslava Donutila jde o setsakramentsky dobrý film, kterému dali všichni maximum.

Zdroj:

  • Tisková materiál k filmu Atlas ptáků vydaný společností CinemArt