Andy Warhol a jeho vztah k sexualitě: Panicem byl až do své smrti

Andy Warhol a jeho vztah k sexualitě: Panicem byl až do své smrti
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Mezi vůdčí umělecké osobnosti 20. století, které se významně zapsaly do dějin výtvarného umění i filmu, patří také Andy Warhol. Jaký byl jeho vztah k sexualitě, když se o něm traduje, že byl až do konce svého života panicem?

Slovenské kořeny amerického umělce

Ačkoliv je Andy Warhol pokládán za amerického malíře, grafika a filmového tvůrce, jeho kořeny jsou ryze středoevropské. Narodil se totiž slovenským, respektive rusínským rodičům, kteří do USA odešli ze Slovenska za prací.

Jeho rodištěm už ale byl americký Pittsburgh. Umělecké sklony se u Warhola objevily poměrně brzy. Vystudoval obor komerční designová tvorba a po odchodu do New Yorku započal velmi úspěšnou kariéru designéra reklamních materiálů, režiséra avantgardních filmů i ilustrátora časopisů. Byl čelním představitelem amerického pop-art hnutí.

Spolupráce s The Velvet Underground

Ostatně Andy Warhol nebyl sám v USA, jehož kořeny sahaly až na Slovensko. Matka amerického herce Paula Newmana pocházela také odtamtud. Veškerá Warholova tvorba ale reprezentuje Ameriku v její nejčistší podobě. Zobrazoval především dolarové bankovky, celebrity, značkové produkty – tedy to, co nejvíce ovlivňuje masy.

Úzce spjatý byl i s hudbou, a to především s hudební skupinou The Velvet Underground, které dělal manažera i producenta jejich prvního alba včetně návrhu obálky. Pracoval i pro Rolling Stones, znal se s Bobem Dylanem i Johnem Lennonem, silně ovlivnil i Davida Bowieho.

Byl Warhol homosexuálem, nebo nebyl?

Co se sexuality Warhola týká, on sám se dle magazínu Epocha prezentoval jako panic až do konce svého života. Vytvořil však také řadu erotických kreseb nebo fotografií s tématikou nahého mužského těla. Při své tvorbě často čerpal z undergroundové kultury homosexuálů a jeho filmy měly dokonce premiéru v kinech, která byla zaměřena na porno s homosexuální tématikou.

Jeho rodina o něm tvrdí, že držel celoživotně celibát. Jaká byla skutečná pravda, se už nedozvíme, protože své tajemství si Andy Warhol vzal s sebou do hrobu. 

V roce 2005 byl po Andy Warholovi pojmenován most přes řeku Allegheny v jeho rodném Pittsburghu.

Zdroj: