Král hororů a jeden z prvních, co nás nechal napínavě čekat na vyvrcholení děje: Alfred Hitchcock

Král hororů a jeden z prvních, co nás nechal napínavě čekat na vyvrcholení děje: Alfred Hitchcock
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jeho horory byly jedny z prvních, co nám nahnaly hrůzu, a až do dneška patří k průkopníkům tohoto žánru: Alfred Hitchcock, který se narodil před 122 lety, a za svou kariéru nejen natočil přes padesát filmů, taktéž etabloval pojmy „Suspense“ a „MacGuffin“ ve filmovém světě.

Hitchcock: Mistr napětí

Kdo zná jeho filmy ví, že velmi rád hrál s napětím. On byl dokonce jeden z prvních režisérů, kteří často využívali „Suspense“, tedy napínavý styl vyprávění děje. V roce 1920 vstoupil Hitchcock do filmového průmyslu s pozicí na plný úvazek ve společnosti Famous Players-Lasky Company, tam několik let pracoval jako asistent režie. V roce 1925 Hitchcock režíroval svůj první film a začal vyrábět „thrillery“, díky nimž se stal známým po celém světě. Jeho film „Její zpověď“ z roku 1929 je navíc údajně prvním ne němým filmem Anglie. Ve 30. letech režíroval klasické napínavé filmy jako „Muž, který věděl příliš mnoho“ (1934) a „The 39 steps“ (1935). „Rebecca“, „Psycho“ a „Ptáci“ jsou dalšími napínavými thrillery, které udělaly z Hitchcocka nesmrtelného umělce.

Zdroj: Ellya / Shutterstock

Filmtechnické charakteristiky

Hitcockové filmy se vyznačují hned několika jasně danými tématy. Například se jeho protagonisté v thrillerových dějích hlavně bojí o svou existenci či život. K tomuto strachu se ještě připojuje biblický pocit viny a hříchu. Především vina je hlavním (ale často skrytým) důvodem pro hrůzné věci, které se dějí hlavním postavám.

Dále Hitchcock pracuje s (v tu dobu) nevídanými koncepty. Například se často objevují mužští antihrdinové a silné ženy. Na začátku 20. století bylo zvykem natočit film, kdy silný a vše zvládající muž zachrání silnou ženu. Hitchcock toto schéma obrátil. Sice v jeho filmech jsou muži pokoušející se ochránit ženu, často se jim to ale nepovede a ženy si musí pomoct sami.

I jeho padouchové změnili pohled na tuto roli do budoucnosti. Známý je jeho citát „Čím oblíbenější je padouch, tím oblíbenější bude film“. Proto se stali jeho padouchové často sympatickými u diváků, lidé i pochopili, proč dělají ty hrozné věci.

A na konec se nesmí zapomenout na to, že to byl právě Hitchcock, který zavedl tzv. „Cameo“, tedy jen krátké výstupy známých osobností nebo režiséra, často bez textu. Hitchcocka lze vidět ve skoro každém jeho filmu. Fun Fact: Hitchcock si všiml, že lidé dávali více pozor na jeho cameo než na film, proto se později rozhodl natočit svůj krátký výstup v prvních deseti minutách, aby mohli diváci pozorně pozorovat zbytek filmu.

Zdroj: