Akční válečný thriller 13 hodin: Tajní vojáci z Bangházi je na Netflixu čerstvě v TOP 10

Akční válečný thriller 13 hodin: Tajní vojáci z Bangházi je na Netflixu čerstvě v TOP 10
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pod filmem je podepsaný známý americký režisér Michal Bay, který se proslavil především tvorbou nákladných filmů, jako jsou Transformers, Ostrov, Mizerové, Pear Harbor, Armageddon, Skála nebo Pot a krev.

V roce 2014 vyšla stejnojmenná kniha. Film sleduje šest členů bezpečnostního týmu ANNEX v Libyi. Vychází ze skutečných událostí, které se tam staly 11. září 2012, když se do akce pustila militantní skupina Ansar al Sharia.

Ve filmu hrají James Badge Dale, John Krasinski (na úvodní fotografii), Pablo Schreiber, Max Martini, David Denman a Dominik Fumusa.

V roce 2012 bylo Benghází v Libyii označeno za jedno z nejnebezpečnějších míst světa. Diplomaté jeden za druhým zavírali konzuláty a vraceli se domů. Situace byla napjatá a nikdo si nebyl jistý životem.

Spojené státy sice oficiálně neměly otevřený konzulát, ale diplomatická budova zůstávala otevřená a Američané ve snaze zabránit nekontrolovanému chaosu v zemi i nadále zůstávali. Jejich cílem bylo monitorovat trh se zbraněmi. V návaznosti na to v Benghází vzniklo nedaleko od diplomatického komplexu tajné sídlo CIA. Na jeho ochranu přicestovalo 6 bývalých elitních vojáků.

Právě v okamžiku, kdy do diplomatického komplexu přijel nový velvyslanec Chris Stevens, na budovu zaútočí ozbrojená skupina.

Je symbolické datum 11. září.

Přestože zaměstnanci ambasády tušili, že se něco chystá, tajné služby jejich žádost o pomoc ignorovaly. Útok na budovu byl silný a koordinovaný. Šest vojáků z nedalekého střediska tak pro lidi v diplomatickém komplexu představovalo jedinou možnost záchrany. Parta odvážných chlapíků si nelámala moc hlavu s předpisy a rozkazy a rozjela pořádně nebezpečnou akci.

Film na jedné straně dokázal vykreslit poměrně reálně zmatenou a nebezpečnou atmosféru v Libyi, ale v samotné zemi se s obdivem nepotkal. Tamní lidé se cítili dotčení, že o nich ve filmu není ani zmínka, přestože se také snažili obyvatelům přepadené rezidence pomáhat.

Točilo se na Maltě a v Maroku. Film získal pozitivní kritiku za herecké výkony, akční scény a temnou atmosféru. Poněkud horší bylo hodnocení interpretace skutečných událostí, které byly ve snímku zmíněny.

 

Zdroj: