6 filmů Miloše Formana, které se zapsaly do dějin světové kinematografie

6 filmů Miloše Formana, které se zapsaly do dějin světové kinematografie
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Miloš Forman je bezesporu jednou z nejznámějších osobností české kinematografie, a to jak u nás, tak po celém světě. Pravdou je, že jeho smrt připravila svět o opravdu výjimečného režiséra. Proto rozhodně neuškodí si připomenout nejlepší snímky, pod které se podepsal.

Hoří, má panenko

Film z roku 1967 je prvním barevným filmem, který Miloš Forman natočil. Zároveň je to také první film, který byl nominován na Oscara, v tomto případě za nejlepší cizojazyčný film. Příběh tohoto filmu zachycuje typickou českou vesnici a soustředí se především na vykreslení maloměšťáctví a omezenosti místních obyvatel. Toho dosahuje zasazením dění na hasičský bál, na kterém se krásně ukazují výše zmíněné nešvary.

Přelet nad kukaččím hnízdem

Podle mnoha diváků a kritiků se jedná o nejlepší film Miloše Formana. Natočený byl v roce 1975, tentokrát již ve Spojených státech, na motivy knihy Kena Keseyho s názvem Vyhoďme ho z kola ven. Film popisuje osud karetního hráče Randalla McMurphyho, který se nechá hospitalizovat na psychiatrické léčebně, aby se vyhnul uvěznění. Přelet nad kukaččím hnízdem získal dokonce 5 Oscarů, přičemž jeden si připsal právě Miloš Forman za režii.

Vlasy

Film z roku 1979, natočený na námět stejnojmenného muzikálu, vyjadřuje deziluze a zmatení celé generace mladých lidí, kterým se do života podepsala Válka ve Vietnamu. Film sleduje příběh mladého muže, který stráví poslední chvíle před narukováním ve společnosti hippies, díky kterým ztratí iluze o své zemi i válce, do které míří.

Ragtime

Zejména v českém prostředí méně známý film z roku 1981 sleduje příběh mladého zbohatlíka, jeho ženy a černého pianisty na přelomu 19. a 20. století. Celý film se odehrává na americkém Jihu a krásně popisuje společenské problémy tehdejší doby.

Amadeus

Dnes již legendární film získal Miloši Formanovi dalšího Oscara. Samotný film se stal vzorem pro další životopisná dramata a v USA byl dokonce tak úspěšný, že vzbudil novou vlnu popularity právě pro hudbu Wolfganga Amadea Mozarta, který za oceánem nebyl tak populární a známý jako v Evropě.

Lid versus Larry Flint

Posledním filmem na tomto seznamu je opět životopisný film, tentokrát věnován postavě, která je naopak notoricky známá spíše ve Spojených státech. Miloš Forman zpracoval život známého vydavatele pornografických časopisů, který se pro svou činnost stal terčem náboženských extrémistů a významně se zasadil o rozvoj svobody slova v USA.