30 případů majora Zemana: Přišla Kvadratura ženy a diváci jásali, že dostali konečně pořádný kriminální případ

30 případů majora Zemana: Přišla Kvadratura ženy a diváci jásali, že dostali konečně pořádný kriminální případ
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Píše se rok 1958 a Zeman se stále vzpamatovává ze smrti manželky. V práci to chápou – nechávají Zemanovi tolik času, kolik jen potřebuje. Zeman se věnuje hlavně malé Lidušce. S dcerou v lunaparku jej zastihne i Kalina. Když si jde dcerka užít atrakce, Kalina začne Zemanovi popisovat čerstvý případ.

Kalina usoudil, že právě vylovený balík, který ukrýval trup ženy, by mohl být tím případem, který vrátí Zemana do formy. Přece jen – takový zločin nemají na stole každý den. Zeman je navíc ten správný člověk, jenž by mohl ošklivý mord vyřešit.  

Ovdovělý kriminalista si bere chvíli na rozmyšlenou, ale nakonec souhlasí, že se případu ujme. A neztrácí čas. Kalina počítal s tím, že uspěje, a před lunaparkem už na Honzu Zemana čeká podporučík Stejskal (Ladislav Mrkvička) a doktor Veselý. Malou Lidušku odvádí domů za babičkou sám Kalina.  

Na místě nálezu je Zeman trochu nesvůj. Doktor Veselý (Vladimír Ráž) mu dává štamprli na uklidnění. Správce jezu kriminalistům popisuje, odkud pravděpodobně balík připlaval. Zkouška s nafouknutou pneumatikou dokazuje, že měl pravdu. 

Plukovník Pavlásek (Josef Větrovec) upozorňuje Zemana na neobjasněný případ vraždy Otýlie Vranské z roku 1934, který se novému případu podobá. Zeman by rád prokázal spojitost obou případů, ale před sebou má hodně práce. 

Převrat ve vyšetřování nastane, když doktor na trupu mrtvé mladé ženy najde stopy po thorakoplastice. Tak se vyšetřování začne soustředit na jistou Hanu Truhlářovou, která zmizela před týdnem. Společně s ní zmizelo i 37 tisíc korun, jež vybrala pro pokrývačské družstvo. O Truhlářové jdou drby, že s penězi emigrovala do Německa. Její manžel však klepy vyvrátí – podle jizvy tělo identifikuje.  

Na pracovišti u Truhlářové nachází Zeman v jejím stole snubní prsten. Od spolupracovníků se dozvídá, že si prstýnek sundávala, když šla randit. Laboratoř také uvedla, že látka, do které byl balík zabalen, na sobě měla chlupy z žíhaného foxteriéra. Nalezená fotka potom ukázala, že se zmizelá žena stýkala s účetním Slávkem Šípem. S tím se potkávala v bance, kam oba chodili pro peníze. Na fotce je i černobílý foxteriér.

 

Zeman už má na případ svůj názor a soustředí se na Šípa. Ten však vše popírá. Stopy jej, díky telefonním odposlechům, přivedou až k Věře Hanouskové (Milena Dvorská), které Šíp často volá. Ta vlastní hledaného psa. Hanousková také vše popírá. Ale psí chlupy a krevní stopy na nožích jsou jasným důkazem.  

Nakonec Šíp promluví a uvádí, že Truhlářovou přivedl do bytu Hanouskové a její sestry pod záminkou prodeje bonů. Potom ji omráčil a ve vaně ji všichni tři společně rozřezali. Každé z žen dal 1500 korun a slib rekreace u moře.  

Všichni tři tak končí za mřížemi a opuštěný pes nachází nový domov u dětí vraha Šípa. Zeman dostává do rukou spis Otýlie Vranské, který by mohl někdy v budoucnu možná také vyřešit.

 

Pod čarou 

Na ČSFD má tato epizoda hodnocení 85 % a patří k nejlépe hodnoceným epizodám celé série.

Pozorný divák najde pár nedostatků. V epizodě je vrah, kterého si zahrál Vladimír Salač, pojmenovaný Miroslav Šíp, v titulcích je však označen jako Šmíd. To bylo skutečné příjmení vraha, které se do titulků dostalo omylem. Drobná chyba je i u jeho pomocnic. V epizodě se jedná o Věru Hanouskovou a sestru, ale zdroje uvádí také Věru a její matku. To je opět způsobeno spojitostí se skutečností. Vrah si skutečně vydržoval milenku i s matkou a utratil za ně celkem 3 miliony korun, které se mu podařilo zpronevěřit jako účetnímu. Skutečný případ se stal v roce 1951 a muž byl odsouzen k trestu smrti. 

Zdroje článku:
  • Kniha 30 případů majora Zemana, autoři Graclík a Nekvapil, vydal Dobrovský v edici Omega 2014, ISNB: 978-80-7390-232-2,
  • autorský text