30. případů majora Zemana: Filmaři vyrazili natáčet na Kubu

30. případů majora Zemana: Filmaři vyrazili natáčet na Kubu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na Kubě se natáčely dvě epizody Rukojmí z Bella Vista a Poselství z neznámé země. Z těchto dílů vznikl sestříháním i celovečerní film Rukojmí z Bella Vista, který byl uvedený v kinech. Kuba byla spřátelená socialistická země a jedna z mála možností, jak získat do seriálu exotické prostředí Karibiku.

Celá akce se domlouvala několik let. Teprve v roce 1975 se do jednání vložil ministr vnitra Obzina, který se sešel s kubánským velvyslancem v Praze. Detaily dojednával režisér Sequens, zástupce tiskového odboru, velvyslanec a ideologický tajemník kubánské komunistické strany. Kubánci si vyjednali přítomnost svých umělců na natáčení, což přišlo režisérovi jako dobrý nápad. Následovala obhlídka lokací, kde by se mohlo natáčet. Režisér, produkční a šéf tiskového odboru ministerstva vnitra odletěli na Kubu, kde se jim dostalo velice honosného uvítání a po celý pobyt jim byla věnovaná nadstandardní péče. Domů si odvezli cenné dárky a dohodu, že se natáčení uskuteční v létě 1976.

K natáčení nedošlo, protože seriál měl výrobní problémy a vše se tak o rok posunulo. První přípravy před natáčením proběhly až v prosinci 1977. Kubánci nabídli ubytování, místní dopravu i stravu a na oplátku si řekli o první dvacítku dílů seriálu. Nakonec pro potřeby natáčení přidali i helikoptéru a bojová vozidla. Produkční spočítal, že kopie natočených dílů vyjde na 160 tisíc korun a za pronájem helikoptéry by muselo být zaplaceno přes 200 tisíc a v devizách. Obchod byl výhodný a obě strany si plácly.

Natáčení proběhlo od 14. února do 4. dubna 1978 a na Kubu odletělo 48 lidí. Herce a štáb doprovázeli zaměstnanci ministerstva vnitra jako dozor. Dokonce se na přátelskou návštěvu připojil i nějaký generál. Paradoxně nebyl přizván hlavní seriálový hrdina, major Zeman.

Brabec to z počátku cítil jako křivdu, ale nakonec byl rád, že nemusel být nikomu za nic vděčný.

Exotiku si plnými doušky užíval například Václav Postránecký, Rudolf Jelínek nebo Jan Kanyza. Ženatý Jiří Adamíra trochu zavařil Zlatě Adamovské, která si měla zahrát roli atraktivní cizinky Inge Schellerové. Adamíra si v seriálu zahrál hned několik rolí a měl se Sequensem přátelský vztah. Pracovní cestu na Kubu viděl jako dobrou příležitost, jak si užít se svou milenkou Hanou Maciuchovou, se kterou v té době měl utajovaný vztah. Oba měli poměrně malé role, a tak si mohli užít nádherné prostředí údolí Viñales, které leží asi 150 km od Havany. Údolí je krasového původu a jeho zajímavostí jsou mogoty připomínající homole.  

Hotel Los Jazmines byl pro účely natáčení přejmenovaný na Bella Vista a štáb v něm nejen natáčel, ale i bydlel.

Zajímavé je, že se původně plánovalo v daleké cizině natočit jen Rukojmí z Bella Vista, ale režisér Sequens byl tak nadšený při obhlídce lokací, že napsal ještě jeden díl. To se nelíbilo hlavnímu dramaturgovi, který druhý díl rozcupoval a na režiséra si na ministerstvu vnitra stěžoval. Měl však smůlu, protože ministrovi se nápad dvou dílů líbil. Sequens byl praktický a na Kubě ještě natočil drogový sen Olgy Halámkové z dílu Mimikry.

O náročnosti natáčení vypovídá i to, že se nestihlo začít s vysíláním v roce 1975 k 30. výročí založení SNB, ale prvních deset dílů se divákům představilo až začátkem roku 1976. Díl Smrt u jezera se vysílal 11. ledna 1976. Lidé měli na výběr jen ze dvou programů a nebylo nic zvláštního, když se na český seriál dívalo i pět milionů lidí. Prvních deset dílu krimi seriálu diváky nadchlo a televize byla zaplavena dopisy s pozitivními ohlasy. O rok později se objevilo dalších 10 epizod a také se reprízovala první desítka dílů. Všech třicet dílů najednou bylo ve vysílání v roce 1979.

Zdroje článku:
  • Kniha 30 případů majora Zemana, vydal Dobrovský v edici Omega 2014, ISNB: 978-80-7390-232-2,
  • autorský článek