101 dalmatinů: Čím animovaný film, který i po šedesáti letech těší dětské diváky, pobouřil ochránce zvířat

101 dalmatinů: Čím animovaný film, který i po šedesáti letech těší dětské diváky, pobouřil ochránce zvířat
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Je to právě 60 let, kdy Walt Disney pustil do kin animovaný film, který měl rozhodnout o tom, zda bude studio nadále pokračovat v animované tvorbě. Předchozí celovečerní film o Šípkové Růžence byl naprostým propadákem, a tak Disney vsadil vše na jednu kartu.

K velkému překvapení se film udržel v nabídce kin přes tisíc dnů a Disney tímto příběhem potěšil malé diváky v mnoha zemích světa. Předlohou k filmu se stal román Dodie Smitha, jehož práva Disney zakoupil. Bylo to také poprvé v historii, kdy byla pro tvorbu použitá metoda Xerox, což zjednodušilo celou výrobu, protože se nemusela stále ručně překreslovat jednotlivá okénka.

Příběh je jednoduchý, ale jak je vidět i po 60 letech, kdy je v nabídce programu Disney+, si stále nachází přízeň malých diváků.

Děj filmu

Chytrý a inteligentní dalmatinec Pongo je na procházce se svým majitelem Rogerem a v parku potkají Anitu, která venčí svou fenku Perditu. Ten den nejspíš něco bylo ve vzduchu a oba páry (lidé i psi) se zamilují. Anita s Roger se rozhodnou žít spolu, a tak Pongo a Perdita brzy přivítají do rodiny potomstvo. Rodinná přítelkyně Cruella by si ráda štěňata vzala, ale z nějakého důvodu ji psi nemají rádi. Cruella se tedy rozhodne k úskoku a štěňata ukradne. Ráda by si z nich pořídila slušivý kožich.

A tak je spuštěná záchranná akce, která musí záměr Cruelly překazit.

Zajímavosti k filmu

• Pokud budete pozorně sledovat kožíšky štěňat, zjistíte, že černé puntíky vytváří na mnoha štěňatech hlavu Mickey Mouse.

• V jednom záběru štěňata pijí kravské mléko. To pobouřilo novodobé ochránce zvířat, kteří argumentují tím, že laktóza je pro štěňata škodlivá, a proto by se na film neměly dívat děti. (Absurdita už dorazila i do prostředí kreslených postav.)

Povedený hraný film

Dojemný příběh byl inspirující pro další filmaře, a kromě seriálu vznikl i hraný film. V roce 1996 do kin přišla rodinná komedie 101 dalmatinů, kde v roli Cruelly zazářila Glenn Close. Ta si za roli odnesla nominaci na Zlatý Glóbus.

Dočkáme se nové Cruelly?

Už v roce 2019 se začalo mluvit o natáčení prequelu k filmu z roku 1996. Bohužel, než se mohl projekt začít realizovat, tak si Emma Stone, která by měla být novou Cruellou, poranila rameno. K natáčení nemohlo dojít ani v roce 2020, tak se zatím projekt, kde je jednou z produkčních i představitelka původní Cruelly Glenn Close, odkládá.